Net als zoveel anderen hebben wij ook een familieapp. Daar worden de meest uiteenlopende zaken op gedeeld.  Zoals een filmpje van een rups die aandachtig door twee kleindochters van 2 en 4 jaar wordt bekeken. “Wat is dat voor rups?”, vraagt hun moeder. “Dat zoek ik op op Google”, zegt de oudste. “Wat is Toetel?”, vraagt de jongste. Moeder herkent hem ook niet en roept via het versturen van dit korte filmpje haar familieleden te hulp. Ze geeft daarbij aan dat zij de harige rups nog geaaid heeft. Ai, ik herken in het filmpje meteen de eikenprocessierups. Een mooi beestje overigens. Tenminste als het slechts om één exemplaar gaat. Maar voortaan maar niet meer aaien dus, is het advies.

In Overbetuwe komen ze ook in groten getale voor. En ja, het is vervelend als je plotseling overal bultjes en jeuk krijgt. Maar normaal gesproken ga je er niet aan dood. Wat doet onze gemeente eigenlijk tegen deze overlast? In een artikel in de Gelderlander laat de gemeente desgevraagd weten dat zij 1973 van 3285 eiken in de gemeente preventief heeft laten behandelen met het middel Xentari. Dat is volgens de producent, Bayer Cropscience, een biologisch bestrijdingsmiddel omdat het bestaat uit een bacterie die algemeen in de grond voorkomt. Het middel wordt over de jonge bladeren van een eik gespoten. De rupsen die het blad eten krijgen dan maagdarmklachten en gaan dood.

Nou, dat klinkt toch niet slecht. Een biologisch bestrijdingsmiddel. Natuurlijk niet leuk voor die rupsen, maar onze inwoners kunnen rustig gaan fietsen en wandelen. Prima toch? Of toch niet? Deskundigen op het gebied van de bestrijding van de processierups geven aan dat alle kleine leefvormen die binnen zeven dagen aan de besproeide boom gaan knagen ook dood gaan. Het middel is zo agressief dat niet alleen de eikenprocessierups eraan gaat. Ook alle andere rupsen, bijvoorbeeld de eikenpage, vele soorten nachtvlinders en ook het lieveheersbeestje leggen het loodje. Onze inheemse eik herbergt namelijk een gigantische biodiversiteit. Er kruipen, knagen en krioelen wel honderden soorten beestjes in en rondom de eik. En de in de boom aanwezige rupsen vormen een zeer belangrijke voedingsbron voor vogels, zoals bijvoorbeeld mezen. Het is zoals Joost Rikhof, bomenconsulent bij de gemeente Oldenzaal bij RTV Oost zei: “Dit middel doodt alles wat er in de eikenboom leeft, alsof je met een kanon op een mug schiet”.

En wat ging de gemeente ook alweer doen om minder met gif te hoeven werken en de rups op een natuurlijke wijze te bestrijden?  Mezenkastjes ophangen. Er hangen er nu inmiddels 80 in Heteren en Hemmen. En wat eten mezen? Juist, rupsen. Alleen heeft de gemeente al ruim 60% van de populatie preventief geruimd. Kunt u het nog volgen?