Op zaterdag 7 september gingen Mickel en Brigitta langs de deuren in de Prins Hendrikstraat in Elst. Zij gingen, namens de fractie, luisteren wat er speelt in de straat en dan met name hoe men aankijkt tegen groen in de wijk en de voorgenomen kap van een aantal grote bomen.

Het eerste wat opviel is dat iedereen graag zijn of haar verhaal wilde delen. Een aantal mensen ervaart veel overlast van de bomen en is blij met de plannen om ze te kappen. Een aantal andere mensen is faliekant tegen en is juist in de straat komen wonen omdat het zo groen is. Wat beide groepen gemeen hebben is dat ze zich niet gehoord voelen door de gemeente. Een sommige mensen hebben de brief met enquête van de gemeente niet ontvangen, mensen die overlast ervaren geven aan dat al jaren te melden zonder serieus te worden genomen en mensen die de bomen graag willen behouden voelen zich opzij gezet. Ook is er onduidelijkheid over hoeveel bomen en weggaan, of er ook herplant komt en hoe groot de nieuwe bomen zullen zijn. Een opvallend signaal dat we zeker meenemen de fractie in.

We hebben ook doorgevraagd naar alternatieven om de overlast beperken zonder de bomen te kappen. Een aantal mensen meldde dat ze met name last hebben van het blad en de peulen die uit de bomen vallen. Het valt in de tuin, de stoep wordt glad en het verstopt dakgoten en de riolering. Mensen geven daarbij aan dat ze het blad in de tuin en op straat wel willen opruimen maar dat dit niet lukt; de groene container is te klein om alles kwijt te kunnen en lang niet iedereen heeft een auto om het blad zelf naar de stort te brengen. Ons werd de suggestie meegegeven om de gemeente bladkorven te laten plaatsen waardoor mensen hun zelf opgeruimde blad in elk geval kwijt kunnen, of om de straat vaker te laten vegen in de herfst. Ook zouden er roostertjes voor de putten op straat kunnen komen zodat de riolering niet verstopt. Een aantal bewoners gaf aan dat bij dergelijke maatregelen de bomen wat hen betreft zouden kunnen blijven, omdat de overlast zal afnemen. Voor bewoners die met name last hebben van de vogelpoep was dit helaas geen oplossing.

Wat tenslotte nog opviel was dat vrijwel iedereen blij was dat er nieuwe bomen in de straat komen ter vervanging van de grote bomen die gekapt gaan worden. Niemand zit te wachten op een kale straat en de verwachting is dat er met kleinere bomen veel minder overlast is.

Naast de vele gesprekken over de bomen kwamen natuurlijk ook nog andere zaken aan de orde; het onkruidvrij houden van de stoep, hondenpoep in het parkje en de speeltuin en een onduidelijk bordje daarover, en gelukkig ook veel mensen die spreken van een prettige buurt waar ze al jaren met plezier wonen.

Al met al was het een fijne ochtend met goede gesprekken. De emotie zit bij een aantal mensen hoog, maar iedereen deelt graag zijn standpunt en we nemen al deze informatie mee. Met name als het debat over de evaluatie van het bomenbeleid wordt gevoerd hebben we veel aan de input van inwoners. Mocht u zelf nog informatie hebben hierover die u met ons wilt delen? Neem dan zeker contact op!