https://papendrecht.christenunie.nl/k/n12412/news/view/1282642/43756/anonymus-hacker (1).jpg

Nederland is veiliger dan ooit. Dit hoorde ik onlangs in een podcast tijdens mijn dagelijkse fietstocht naar station Dordrecht. Het was de uitspraak van terrorisme deskundige en hoogleraar Beatrice de Graaf. Zij betoogde dat het veiligheidgevoel wel vaak minder is dan vroeger en dat dit vooral kan komen doordat we door internet en social media veel meer meekrijgen dan onze ouders en voorouders.  Er is dus meer aandacht voor veiligheid en onveiligheid. Ook in de gemeenteraad spreken we wel eens over veiligheid. Dit valt onder de portefeuille van onze burgemeester. Hij werkt hiervoor natuurlijk veel samen met onder ander de politie en de regio om ook Papendrecht zo veilig mogelijk te houden.

WaarschuwenEr zijn gelukkig ook goede kanten aan dat we veel meer weten en zien. Zo worden waarschuwingen voor oplichting door bijvoorbeeld Nigeriaanse prinsen snel gedeeld, zodat we daar niet meer in hoeven te trappen. Of de veel gebruikte buurtapps waarin we elkaar waarschuwen voor die ongure vreemde persoon in de brandgang. Hier gaat vaak een preventieve werking van uit.

#snelgeldverdienenIk was ook verrast dat de Papendrechtse jongeren samen met Suppord, ons jeugd en jongerenwerk, een film hebben gemaakt over pinpasfraude. Dat is fraude waarbij je gevraagd wordt je bankpas, pincode en bank inloggegevens te geven, zodat je daarmee geld kan verdienen. Hiermee kunnen criminelen hun geld via jouw rekening witwassen of crimineel geld stallen. Dit is echter bloedlink omdat jij als rekeninghouder ervoor opdraait en dat kunnen flinke straffen zijn. Het kan je echt helemaal ruineren. Dus even #snelgeldverdienen is er niet bij.Dat daar aandacht voor is en de jongeren dit filmpje maken en delen via Instagram vind ik een erg goed initiatief. Als namelijk oudere mensen jongeren gaan waarschuwen werkt dit vaak niet. Ik denk dat ouders met pubers dit wel zullen herkennen. Dit is dus een mooi Papendrechts voorbeeld van het verhogen van bewustzijn en daarmee het voorkomen van ellende. Ik hoop dat het werkt en de jongeren zich echt bewust worden van de gevaren. Geld verdienen met een bijbaantje in de supermarkt, restaurant of als krantenbezorger gaat vast minder snel, maar is wel een stuk veiliger.

Door: Pieter-Jan den Dekker