December en januari zijn de maanden van terugkijken en vooruitblikken. Wat is er vorig jaar allemaal gebeurd en wat heeft 2019 voor GroenLinks Rheden in petto? De fractie schrijft.

In maart vorig jaar waren de gemeenteraadsverkiezingen. Wat was het koud tijdens het flyeren en huis-aan-huizen! De verkiezingen verliepen goed, en leverde ons een extra zetel in de gemeenteraad op. We hadden gehoopt om onze deelname aan het college te kunnen voortzetten, maar dat lukte helaas niet. Nu vormen we samen met de SP en Gemeentebelang Rheden de oppositie en dat is best even wennen.

We zijn met zijn vijven in de fractie: Tim Endeveld, Linda Nieuwenhoven en Constans Pos als raadsleden en Peter van den Hazel en Anne Jansen als raadsvolgers. Een goed samenwerkend team dat inmiddels aardig op stoom is gekomen, alhoewel het best lastig is om als kleine partij in de oppositie goed zichtbaar te zijn. Belangrijke onderwerpen op de raadsagenda van de afgelopen maanden waren: het coalitie-akkoord en de college-agenda van het nieuwe college, de kadernota en begroting, het Masterplan voor de zuidflank Rheden, het doelgroepenbad bij het nieuwe zwembad en natuurlijk het beleidskader voor de klimaataanpak. Dit beleidskader is nog niet vastgesteld, omdat de meerderheid van de raad daarmee wil wachten tot ook het bijbehorende uitvoeringsprogramma er ligt. Dat wordt binnen enkele maanden verwacht. Er is al wel positief besloten over een regeling voor duurzaamheidsleningen, op basis daarvan kunnen inwoners op gunstige voorwaarden een lening afsluiten voor duurzaamheidsmaatregelen. Hierbij kun je denken aan het isoleren van woningen of de aanschaf van zonnepanelen of warmtepompen.

De afgelopen periode hebben we zelf initiatief genomen voor moties over klare taal (na toezeggingen van het college zijn ze helaas uitgesteld) en een verdergaand vuurwerkverbod (die werd aangenomen). Verder zijn we mede-indiener geweest van moties over onder meer: minimumloon voor iedereen, ondersteuning van een biologische boer die in de problemen is gekomen door de fosfaatwetgeving, onderzoeken in relatie tot de Doesburgsedijk en verruiming van het Kinderpardon.

Doesburgsedijk We waren getuige van het eerste burgerinitiatief dat in Rheden is genomen: een initiatief om de Doesburgsedijk, na afronding van het Traverseproject, toch open te houden voor autoverkeer, in tegenstelling tot de voorgenomen sluiting.

Wij zijn als GroenLinks-fractie voorstander van afsluiting van de Doesburgsedijk voor autoverkeer, omdat hiermee meer rust komt voor vogels en andere dieren in de uiterwaarden, er een veilige fietsomgeving ontstaat en minder overlast voor omwonenden wordt gecreëerd. We hebben toch voor nader onderzoek van de verkeerssituatie gestemd, omdat een goede doorstroom van het verkeer wel van belang is. Verder hebben we, samen met de rest van de raad, gepleit voor maatregelen ter hoogte van de Ellecomsedijk, om de overlast voor omwonenden te beperken.

En dan is inmiddels het nieuwe jaar begonnen. Het jaar waarin de energietransitie binnen de gemeente Rheden echt vorm gegeven moet gaan worden. Voor de fractie van GroenLinks een zeer belangrijk onderwerp, waarvoor we ons vol willen inzetten. En het gaat natuurlijk niet alleen om de energietransitie. We willen de inwoners van Rheden graag bewust maken van de noodzaak van een kleinere ‘voetafdruk’ op allerlei terreinen: meer fiets en trein – minder auto, meer plantaardig – minder vlees, langer gebruik en meer hergebruik – minder nieuw, niet consumeren maar consuminderen.

Ledenpanels Binnen onze eigen gelederen, dus binnen de afdeling Rheden, willen we graag meer gebruik gaan maken van de kennis en kunde van onze leden. We willen één of meer ledenpanels opstarten die ons met raad en daad kunnen bijstaan bij allerlei onderwerpen die op de gemeentelijke agenda staan. We zijn zelf ook nog op zoek naar een manier om dat vorm te geven, maar nodigen u graag uit bij deze zoektocht!

Wilt u deelnemen aan een ledenpanel, mail dan naar gl.fractiesecretariaat@rheden.nl en geef aan over welke onderwerpen of thema's u zou willen meepraten.