Afgelopen week heb ik werk van iemand overgenomen en die overdracht bestond in deze uit inloggen, systemen, email-machtigingen, digitale mandatering, contractondertekening, flowcharts, chatgroepen, chatfuncties, digitaal bellen, voicemails, chatbots, Artificial Intelligence, Augmented Reality  … Het heeft zijn fijne kanten he, digitaal, alles kan zo ongeveer vanaf de werkplek, maar het heeft ook minder fijne kanten, alles kan vanaf mijn werkplek… Alles online.

In een breder verband, want daar gaat het vandaag over, is het ook, zo denken wij een heel goede vraag gelden de regels die in de openbare ruimte gelden ook online? Er gebeuren ook dingen, die we in de fysieke wereld meteen zouden afkeuren en daar hebben we dan letterlijk en figuurlijke grondslagen voor in verordeningen, maar voor online oproepen tot ellende bijvoorbeeld hebben we dat niet, oproepen tot grafschennis vorig jaar in Bodegraven, online oproepen tot rellen, online oproepen tot boerenprotesten, de avondklokrellen.

Vandaar deze motie, bedoeld om de burgemeester een grondslag te geven om preventief te kunnen optreden. De interpretatie die Partij 18PLUS daaraan geeft m.b.t. de groepsvorming, ondersteunen wij van harte. De actualiteit hiervan blijkt ook uit de inzet van de MCU waar we gisteren bericht over kregen. En daarbij geldt voor wat betreft het online oproepen tot wanordelijkheden ook het artikel dat staat in het Blad Burgemeester van december 2022, met een artikel dat als ondertitel heeft ‘Burgemeester: de sherrif van het internet’, en waarin ook staat dat het de moeite waard is gemeenteraden het niveau van openbare orde te laten beïnvloeden door een grondslag tegen online oproepen in hun APV te regelen – diezelfde Bantema die mevrouw Kayadoe opnoemt.