Op donderdag 21 maart staat de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de agenda van de gemeenteraad. VVD Ridderkerk betreurt het besluit om geen online gebiedsverbod op te nemen in de APV, ondanks een motie die we eind 2022 hebben ingediend om dit wel te doen. Het ontbreken van een wettelijke basis om wetten die gelden in de fysieke wereld ook online toe te passen, maakt dit begrijpelijk.

https://ridderkerk.vvd.nl/nieuws/55052/anoniem persoon in donkere kleding achter laptop

Toch heeft burgemeester Halsema van Amsterdam recentelijk een online gebiedsverbod opgelegd aan een lid van een rapgroep, vanwege online bedreigingen jegens leden van een andere rapgroep. Deze ontwikkeling zal door VVD Ridderkerk nauwlettend worden gevolgd. We roepen ook het college op om de ontwikkelingen rondom online gebiedsverboden in de gaten te houden en hierop te anticiperen.

Veiligheid blijft een prioriteit voor VVD Ridderkerk. Het is van essentieel belang om dit onderwerp hoog op de agenda te houden. De veiligheid in onze gemeente moet worden gewaarborgd, zowel in de fysieke leefwereld als online. VVD Ridderkerk blijft zich inzetten voor een veilig Ridderkerk waarin iedereen zich thuis voelt.

Wat is een online gebiedsverbod?

Een online gebiedsverbod is een maatregel waarmee personen beperkt worden in hun online activiteiten binnen bepaalde digitale gebieden. Het wordt opgelegd aan individuen die online gedrag vertonen dat de openbare orde verstoort of anderen bedreigt. Dit kan variëren van het verspreiden van opruiende content tot het dreigen met geweld.

Hoewel er momenteel geen wettelijke basis is voor het opleggen van online gebiedsverboden, kunnen ze nuttig zijn in het voorkomen van online aangejaagde ordeverstoringen. Deze verstoringen kunnen verschillende vormen aannemen, van kleine onruststokers tot grootschalige rellen, en kunnen snel escaleren vanwege de virale aard van sociale media.

Het opleggen van een online gebiedsverbod kan dienen als een preventieve maatregel om verdere escalatie van online conflicten te voorkomen en de veiligheid van de gemeenschap te waarborgen. Het stelt autoriteiten in staat om gericht in te grijpen bij personen die online gedrag vertonen dat schadelijk is voor anderen of de openbare orde.

Hoewel het concept nieuw en complex is, kan een duidelijk kader voor online gebiedsverboden bijdragen aan een effectieve aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Dit omvat heldere bevoegdheden, definities en rollen voor de betrokken instanties, waardoor een gecoördineerde en doeltreffende aanpak mogelijk wordt gemaakt.

Conclusie

VVD Ridderkerk blijft zich inzetten voor een veilige gemeente, zowel in de fysieke wereld als online. Hoewel er momenteel geen wettelijke basis is voor online gebiedsverboden, erkennen we de potentiële waarde van deze maatregel in het waarborgen van de openbare orde en veiligheid. We blijven de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend volgen en dringen aan op een proactieve aanpak om de veiligheid van onze gemeenschap te waarborgen.