In de rubriek 'Wie-is-het-woensdag' stelt vandaag burgerlid Paul Bakker zich voor ->

https://ridderkerk.vvd.nl/nieuws/55341/wie-is-het-woensdag-paul-bakker

Naar aanleiding van de positieve ontvangst van het interview met onze fractievoorzitter, Michel Borst, hebben we veel positieve reacties ontvangen waarin werd aangegeven dat het leuk was om meer te weten te komen over de personen die betrokken zijn bij VVD Ridderkerk. Daarom hebben we de rubriek "Wie is het woensdag" in het leven geroepen. Elke maand, op woensdag, zullen we iemand van onze partij in de schijnwerpers zetten en uitleggen welke rol diegene binnen de partij vervult.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is Paul Bakker geïnstalleerd als burgerlid voor VVD Ridderkerk. Hieronder stelt hij zichzelf voor en deelt hij zijn motivaties om de politiek in te gaan. 

 

‘Mijn naam is Paul Bakker, gelukkig getrouwd met Sabine. Onze dochter Veerle en twee katten maken het gezin compleet. Mijn werk bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat richt zich op het verbeteren van de waterkwaliteit en het beschermen van de drinkwaterkwaliteit. Dit betekent ook dat ik af en toe ondersteuning mag bieden tijdens debatten in de Tweede Kamer.

 

Wat me daar opvalt, is dat politieke discussies vaak worden overschaduwd door partijretoriek en ideologische strijd. Steeds vaker zie ik dat de relatie tussen keuzes en consequenties lijkt te vervagen. Juist daarom blijft persoonlijke verantwoordelijkheid één van de belangrijkste principes in mijn leven. Het betekent dat ik besef dat mijn keuzes directe gevolgen hebben voor mijn eigen leven en dat van anderen.

 

Maar het omarmen van persoonlijke verantwoordelijkheid is niet altijd gemakkelijk. Het vraagt om moed, discipline en een sterk geloof in de kracht van het individu. Het betekent ook dat we niet alleen de successen vieren, maar ook de verantwoordelijkheid dragen voor onze fouten en de gevolgen daarvan accepteren, hoe moeilijk dat soms ook is. Met politici of andere de schuld geven kom je nergens. 

 

Persoonlijke verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen onszelf. Het is een oproep tot empowerment, waarbij elk individu wordt aangemoedigd om zijn eigen pad te kiezen. Het betekent niet dat we andere aan hun lot overlaten. Integendeel, het vereist samenwerking tussen individuen, gemeenschappen en overheden om de omgeving te creëren waarin iedereen het beste uit zichzelf kan halen. 

Als burgerlid zie ik het als mijn taak om een cultuur van empowerment en eigenaarschap te bevorderen. We moeten investeren in onderwijs, gezondheidszorg en sociale programma's die mensen in staat stellen om alles uit het leven te halen wat erin zit. Ongeacht waar je vandaan komt, wat je overtuiging is en hoe je jezelf ziet. 

 

In een wereld vol uitdagingen en onzekerheden moeten we samenwerken om dit fundamentele principe te koesteren en te versterken. Alleen dan kunnen we echte vooruitgang boeken en een samenleving creëren waar vrijheid, welvaart en menselijke waardigheid voor iedereen vanzelfsprekend is.’

 

Wat doet een burgerlid bij VVD Ridderkerk?

Burgerleden zijn van onschatbare waarde, vooral voor een betrekkelijk kleine fractie zoals die van ons, VVD Ridderkerk. Ze fungeren als onverkozen vertegenwoordigers van onze partij en nemen deel aan commissievergaderingen. Tijdens deze vergaderingen wordt de technische voorbereiding van de onderwerpen voor de aankomende raadsvergaderingen besproken. Dit betekent dat ze inhoudelijke vragen kunnen stellen over de onderwerpen, zonder daarbij meningen te uiten, zoals dat wel gebeurt tijdens de raadsvergaderingen.

Burgerleden ondersteunen de fractieleden bij het voorbereiden van vergaderingen door samen de documenten door te nemen en vragen voor te bereiden. Bovendien wonen ze de commissievergaderingen en andere kennisdelingssessies bij. Ze dragen bij aan de voorbereiding van raadsvergaderingen door vooraf deel te nemen aan discussies en zo mede het standpunt van de partij te bepalen, wat bijdraagt aan de besluitvorming.