0verwegende dat:

1.   in de afgelopen Coronatijd met bijbehorende “lockdown” veel inwoners ook in Roermond zijn geconfronteerd met eenzaamheid c.q. sociaal isolement; 2.   de participatiesamenleving behoorlijk op de proef is gesteld door de bijkomstige maatregelen waaronder de 1,5 meter afstand, de aangepaste manier van winkelen, recreëren e.d.; 3.   nogal wat inwoners in financiële moeilijkheden zijn geraakt omdat zij door het nagenoeg stilvallen van de economie hun baan geheel of gedeeltelijk zijn kwijtgeraakt; 4.   een virusvrije episode nog niet in zicht is en veel maatregelen en gevolgen deel gaan uitmaken van wat we “het nieuwe normaal” zijn gaan noemen.

Constaterende dat:

1.   in deze tijd inwoners van Roermond meer dan gewoon afhankelijk zijn geworden van de hulp en de bereidheid tot helpen van anderen t.w. familieleden, buren en buurtbewoners; 2.   er in de afgelopen tijd ook initiatieven zijn ontplooid (ook door de gemeenteraad) om elkaar te stimuleren elkaar ook daadwerkelijk de helpende hand te bieden; 3.   er elders in ons land op stadsniveau of buurtniveau al burgerinitiatieven van de grond zijn gekomen die erop gericht zijn buurthulp of burenhulp te stimuleren en te institutionaliseren (zgn. “lets”-kringen). ***

Van mening zijnde dat:

1.   er tijdens de gezamenlijke strijd tegen het Coronavirus een nieuwe vorm van solidariteit wordt gevraagd die mensen bij elkaar brengt opdat zij juist elkaar tot steun kunnen zijn; 2.   alle ingrepen in de samenleving ontzettend veel geld hebben gekost en/of nog zullen gaan kosten afhankelijk van hoe succesvol we zijn het tij samen te keren; 3.   er idealiter een manier gevonden zou moeten worden waarbij we zonder teveel extra middelen een systeem opzetten dat mensen stimuleert hulp te (durven) vragen en hulp te (willen) bieden; 4.   de introductie van een “Roermuntje” als ruilmiddel en waardering voor geleverde diensten  extra glans en stimulans aan deze activiteiten zou kunnen geven.

Roept het college op:

1.   om vanuit de gemeente een werkgroep met geïnteresseerde burgers te ondersteunen (zo nodig financieel) bij het opzetten van een systeem dat zowel op gemeentelijk als op wijkniveau kan functioneren en wel zodanig dat het buurtbewoners (zonder geld maar op basis van een tegenprestatie) helpt bij hun vraag naar hulp en/of het aanbieden daarvan; (kortom: bij het opzetten van een lokaal economisch transactiesysteem met het Roermuntje als ruilmiddel) 2.   de raad op de hoogte te houden van de vorderingen in dezen.

Toelichting Motie Roermuntje: steuntje in de rug voor de participatiesamenleving

Het Coronatijdperk en de bijbehorende “lockdown” hebben een duidelijk stempel gedrukt op de samenleving tijdens …en straks ook nog op de tijd van ná de strijd tegen het virus, het zogenaamde “nieuwe normaal”. Nogal wat mensen zijn – ongewild en onbedoeld - in een sociaal isolement geraakt en zijn (nog meer dan doorgaans) afhankelijk geworden van zorgmedewerkers, van familie op afstand of van buren en buurtgenoten in de wijk.

Een van de vele initiatieven die in dit kader het licht zagen is de poster die door de leden van de gemeenteraad is ontwikkeld en verspreid, waarin buurt- en stadsgenoten van Roermond via de ene rode poster zichtbaar om hulp konden vragen en via de andere groene poster hun hulp konden aanbieden. Zo her en der zag je deze posters hangen en wellicht hebben ze zo een bijdrage geleverd aan een stukje burenhulp in een moeilijke tijd.

Om straks niet terug te vallen in de oude moraal van “ieder voor zich” maar juist meer aan te sturen op “eenheid in verscheidenheid” en hulp te bieden waar je helpen kunt en hulp te durven en mogen vragen wanneer je die nodig hebt - zonder dat daar een financiële vergoeding aan te pas komt – is de gedachte ontstaan een ruilmiddel en ruilhandel in goederen, diensten en in hulpverlening op te zetten, die ook voor mensen met een kleine portemonnee bereikbaar is.

De bereidheid om een ander te helpen (ook als het geen familie is) is groter als men daar wat voor terug krijgt. Het zit ook in onze natuur om een gift doorgaans te beantwoorden met een tegengift. De wederkerigheid van een tegenprestatie leveren nadat je hulp hebt ontvangen is een alom geaccepteerd gegeven in Nederland en al helemaal in Limburg. Elkaar op deze wijze betrekken in een ruilsysteem – zoals bijvoorbeeld gebeurt in “lets”kringen – kan een waardevolle aanvulling zijn op ons zorgsysteem in een tijd waarin velen ook een financieel veertje hebben moeten laten.

“LETS” staat voor “local exchance trade system” oftewel “lokaal economisch transactie systeem” kortom een lokale ruileconomie, waarin – los van geld – gehandeld wordt met talenten, kennis, goederen en diensten. Of het nu gaat om fietsreparatie, klushulp, bijlessen, een maaltijd koken, boodschappen doen, het gras maaien of groenten uit eigen moestuin: alles kan geruild worden. Voor elke klus of dienst ontvangt je “Roermuntjes” die op jouw beurt weer uitgegeven kunnen worden aan een andere klus of dienst die iemand anders voor je verricht.

Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht op een website te vergelijken met Marktplaats of Koopjeshoek Roermond waar je kunt adverteren voor of zoeken naar de klussen, de hulp of de spullen waaraan je behoefte hebt. Het mooiste is zoiets op wijkniveau te organiseren, dat houdt de afstanden kort, je leert de mensen uit de buurt beter kennen, haalt zo buurtgenoten m.n. ouderen makkelijker uit hun isolement en werkt met z’n allen aan een stukje sociale cohesie.

Lets-kringen zij er al volop, zoals Letskring Peel en Maas die met waardepunten werkt,  Rotterdam-Zuid werkt met de Zuyderling en Amterdam werkt met de Nop voor noppes. Roermond heeft nú de kans met het Roermuntje een nieuw tijdperk in te slaan, de tijd van de ware circulaire deeleconomie waaraan iedereen deel kan nemen … ”so lets do it !”

Volledig uitgewerkte ideeën zijn er ook te vinden bij onze Zuiderburen c.q. de Vlaamse overheid. Om daar kennis van te nemen kan men het boek “Maak je buurt uitmuntend” ter hand nemen, dat lokale besturen en organisaties hulp biedt bij het ontwikkelen van een lokale munteenheid en beleidsinstrumenten aanreikt voor het stimuleren van de inzet van burgers ín en vóór hun eigen buurt, inclusief de waardering die zij daarvoor terug krijgen.