Afgelopen week is in de gemeenteraad het Rekenkamer rapport over de Rotterdamse daklozenopvang besproken. In het rapport ‘Niet thuis geven, onderzoek opvang daklozen’ concludeert de rekenkamer onder meer dat de gemeente haar zorgplicht naar daklozen niet nakomt, dat het te lang duurt tot een dakloze uit de maatschappelijke opvang kan doorstromen en dat de preventieve aanpak tekort schiet. Bovendien is er de laatste jaren een stijgende trend in het aantal daklozen jongeren in Rotterdam.

Elke gemeente is wettelijk verplicht om alle daklozen opvang te bieden, ongeacht waar zij vandaan komen. Uit het rapport blijkt echter dat Rotterdam geregeld volwassen daklozen van buiten de stad of daklozen zonder psychiatrische problemen de toegang ontzegd.

Ingrid van Wifferen stelde tijdens de raadsbehandeling verder blij te zijn met het rapport maar zei tegelijkertijd dat het weigeren van mensen niet meer voor mag komen: “Wij zijn heel blij met het rapport van de Rekenkamer, omdat goede opvang belangrijk is. Goede Rotterdamse daklozenopvang waarbij niemand op straat slaapt. Rotterdammers niet maar ook anderen niet. Wij zijn geschrokken van het feit dat er mensen werden geweigerd op basis van binding met de regio. Dit mag wat D66 betreft nooit meer voorkomen!”

Wethouder de Langen heeft toegezegd dat het weigeren van mensen zonder regiobinding niet meer voor zal komen. Hiervoor zijn onder andere werkprocessen aangepast en worden mysteryguests ingezet, die de toegang van de daklozenopvang zullen testen.

De wethouder heeft verder toegezegd een vervolgonderzoek te starten naar de hogere toestroom. “Dit is goed nieuws want het is een zorgwekkende ontwikkeling dat de toestroom van met name jonge daklozen dusdanig is gestegen. De sleutel ligt wat ons betreft in de toename van daklozen en daarmee de toestroom bij de opvang.” aldus Ingrid van Wifferen.

Het bericht In Rotterdam slaapt niemand op straat? verscheen eerst op Rotterdam.