Een groene buitenruimte is van groot belang voor de vitaliteit van mens en dier en het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad. Desondanks lijkt het soms toch noodzakelijk om bomen te kappen. “Aangezien het kappen van bomen een grote impact heeft op de woon- en leefomgeving van Rotterdammers, moet het proces daaromheen zeer zorgvuldig en goed gemotiveerd doorlopen worden “, aldus D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers.

Bomenkap Schiebroekse Park en de s’-Gravenweg Recentelijk werden omwonenden van het Schiebroekse Park en de s’-Gravenweg opgeschrikt door de plotselinge bomenkap bij hen in de buurt. De gemeente is er klaarblijkelijk niet in geslaagd om omwonenden vooraf goed te informeren over de plannen voor de bomenkap. De gemeente gebruikt de OmgevingsAlert app om omwonenden te informeren over vergunningen, bestemmingsplanwijzigingen en andere lokale bekendmakingen. De voorbeelden van het Schiebroekse Park en de s’-Gravenweg laten echter zien dat deze van informatievoorziening tekort schiet. In beide gevallen waren omwonenden te laat op de hoogte van de bomenkap en zijn zij niet in staat gesteld om bezwaar te maken tegen deze plannen.

Betrek bewoners proces bij vergunningsproces D66 vraagt het college daarom de informatievoorziening rondom o.a. boomkapvergunningen te verbeteren zodat bewoners niet langer voor verrassingen komen te staan. “Wij denken dat het college via bijvoorbeeld participatieve of digitale wijzen bewoners voortaan beter kan betrekken aan de voorkant van een vergunningsproces”, zo stelt Chantal.

Het bericht D66 wil betere informatievoorziening bij boomkapvergunningen verscheen eerst op Rotterdam.