Op woensdag 13 februari is tijdens de commissie BWB gesproken over de Voortgangsrapportage Gemeentelijk Rioleringsplan 2018. Het plan maakt onderdeel uit van de uitdaging van de stad om de kwaliteit en het peil van het grondwater in stand te houden. Een erg actueel onderwerp volgens raadslid Robin de Roon, want klimaatverandering leidt ertoe dat er meer (fysieke) maatregelen moeten worden genomen om droge voeten te houden. Niet alleen moeten we meer plekken voor waterberging realiseren, maar ook dienen we de capaciteit van riolering te verhogen.

Tijdens de commissievergadering stelde Robin de Roon vragen aan de wethouder over de verschillen in grondwaterstanden op stadsniveau en over de maatregelen die worden genomen om funderingsproblemen aan te pakken die door lage grondwaterstanden zijn ontstaan. Tevens was de Roon benieuwd naar de stand van zaken met betrekking tot de vervanging van de riolering: “al onder het wethouderschap van mevrouw van Huffelen werd het duurzaamheidsbeleid op dit traject ingezet. De vorige wethouder buitenruimte heeft besloten om de riolering te gaan vervangen. Hier zijn grote kosten aan verbonden, maar dit is erg verstandig, want het is van groot belang voor het goed functioneren van de stad.”

Ook tijdens de raadsvergadering van 21 februari werd de uitvoering van het gemeentelijk rioleringsplan in een tweeminutendebat kort besproken. Tijdens deze vergadering kreeg Robin de Roon de bevestiging van de wethouder dat de leningconstructie, die in 2015 voor het rioleringsplan is gekozen, op een efficiënte manier heeft plaatsgevonden en met de kennis van toen goed is aangepakt.

Het rioleringsplan vormt een belangrijk onderdeel van maatregelen om rotterdam klimaatadaptief te maken. Meer hierover wordt uitgewerkt in het Rotterdams Weerwoord en het Deltaplan. Binnenkort liggen deze plannen in de commissie BWB ter bespreking.

Het bericht Het gemeentelijke rioleringsplan verscheen eerst op Rotterdam.