Het Algemeen Dagblad berichtte dat Rotterdam mogelijk straten krijgt waar helemaal niet meer mag worden gerookt. “Het rookvrij maken van terreinen van universiteiten en ziekenhuizen is een mooi en vooruitstrevend plan”, aldus vice-fractievoorzitter Nadia Arsieni. “Maar een verbod voor hele straten, zonder dat er een alternatief aan rokers wordt geboden, gaat een stap te ver. Hiermee komen we aan de individuele vrijheid om zelf keuzes te maken.” Arsieni schreef hierover een opiniestuk dat in augustus in het Algemeen Dagblad werd geplaatst:

Het is waanzin om rokers te weren uit de Rotterdamse buitenlucht

Rotterdam krijgt mogelijk straten waar helemaal niet meer mag worden gerookt, berichtte het Algemeen Dagblad recent. Het Erasmus MC, Erasmiaans Gymnasium en de Hogeschool Rotterdam gaan hun eigen terreinen rookvrij maken. Dat is een mooi en vooruitstrevend plan. Maar er ontstaat een principieel pijnpunt bij de beoogde volgende stap. Zij willen namelijk ook een rookverbod voor de omliggende straten, dat door de gemeente wordt gehandhaafd.

Het aanwijzen van rookvrije straten moeten we echt niet willen. Dat is een glijdende schaal naar een betuttelende overheid die normen oplegt in de openbare ruimte. Mensen hebben recht op hun eigen visie van ‘het goede leven’. Fundamenteel is de vrijheid om zelf keuzes te maken. Roken is hartstikke schadelijk voor de gezondheid. Maar als we beginnen met het weren van sigaretten uit de buitenlucht, waar houdt het dan op? Zijn alle gezondheidsrisico’s een reden voor ingrijpen? Gaan we snacken verbieden vanwege het tegengaan van overgewicht? Zijn barbecues in het park voortaan altijd alcoholvrij? Allemaal om de jeugd het goede voorbeeld te geven? Waar ligt de grens? Komen er speciale zones rond alle ziekenhuizen en straks ook rond scholen en sportverenigingen?

Individuele keuzevrijheid leidt niet tot alleen maar verstandige keuzes. Mensen zijn zich ook lang niet altijd bewust van de keuzes die ze maken. Zelf rookte ik 10 jaar geleden ook niet heel weloverwogen. Het sigaretje aan de bar hielp een beetje om mezelf als onzekere student een houding te geven. Uiteindelijk stopte ik toen ik met hardlopen begon. Hardlopen met rokerslongen is namelijk niet zo’n succes. Maar helaas kan niet iedereen zo gemakkelijk stoppen. Roken is enorm verslavend. Dat is allang wetenschappelijk aangetoond. Overheid: doe daar dan iets aan. En wees niet hypocriet door via accijns te verdienen aan rookverslavingen.

Jouw vrijheid houdt op wanneer anderen hier last van krijgen. Daarom hebben we regels afgesproken om overlast te voorkomen. Zo kan ook het rookverbod in de horeca worden opgevat. De grens van roken ligt waar meeroken ontstaat. Dat is immers geen vrije keuze. Op plekken waar je min of meer tot je buren bent veroordeeld, is het dus goed uit te leggen dat sigaretten worden verbannen. Dit geldt ook voor het terras of de voetbaltribune.

Het is echter complete waanzin om rokers te weren uit de Rotterdamse buitenlucht, nadat we hen uit alle gedeelde ruimtes de straat op hebben gejaagd. Wat D66 betreft mag de gemeente op die manier geen moraal opleggen. Het gaat hier niet om meeroken. Focus liever op het terugdringen van de ongezonde lucht die we allemaal ongewenst inademen: treedt op tegen vervuilende auto’s, industrie en schepen die ziekmakende (ultra)fijnstof uitstoten. Daar heeft iedereen veel meer aan.

Nadia Arsieni (vicefractievoorzitter D66 Rotterdam)

Het bericht Rookverbod is betuttelend verscheen eerst op Rotterdam.