Bewoners met ideeën over hun straat, wijk of stad moeten een eerlijke kans krijgen om aan tafel te komen bij de gemeente. En beslissingen die de gemeente neemt over samenwerking met bewoners moeten transparant zijn. Dat vindt D66-raadslid Ingrid van Wifferen.

Het ‘Right to Cooperate’

“Burgers wachten niet langer op de overheid om het voortouw te nemen. Zo zijn er steeds meer buurtinitiatieven, innovatieve concepten en duurzame coöperaties” aldus Ingrid. “Deze mensen en initiatieven verdienen de kans om samen te werken met de gemeente.”

Op initiatief van D66 is het ‘Right to Cooperate’ in het leven geroepen. Dit biedt het recht op samenwerking voor bewoners en organisaties om samen te werken met de gemeente.

Het idee is dat betrokken Rotterdammers en organisaties met de gemeente optrekken als gelijkwaardige partners om maatschappelijke doelen te realiseren. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld taken uit het welzijnswerk, innovatieve zorgconcepten, huiswerkbegeleiding, het schoonhouden een deel van de stad en alle andere mogelijke gemeentetaken.

Geen eerlijke kans

D66 is echter niet tevreden over de uitvoering van het Right to Cooperate. Zo krijgen bewoners niet altijd de kans om aan tafel te komen bij de gemeente, terwijl zij hier volgens het Right to Cooperate wel recht op hebben.

Daarnaast is ook vaak onduidelijk voor bewoners wat de redenen zijn van een besluit van de gemeente om niet met hen samen te werken. “Dit kan en moet stukken beter” besluit Ingrid.

Ze diende een voorstel in dat – met 44 stemmen voor en 1 tegen – werd aangenomen. Het stadsbestuur moet nu werk maken van deze punten. We zullen de verbeteringen nauwlettend in de gaten houden.

Het bericht D66 wil eerlijke kans voor bewoners met goede ideeën verscheen eerst op Rotterdam.