In juli 2009 sloot de gemeente Rotterdam een erfpachtdeal met projectontwikkelaar LSI voor de ontwikkeling van het gebied Schiekadeblok. De bedoeling was om 240.000m2 te realiseren voor een bedrag van 52 mln euro. Het zou een gebied van grote allure worden met kantoren, recreatie en woningbouw. Raadslid Robin de Roon: “helaas is de projectontwikkeling nooit werkelijkheid geworden, waardoor we recentelijk lange debatten hebben gevoerd over de inhoud en de gevolgen van het Rekenkamerrapport ‘Voor het blok gezet’.” Voor D66 was daarnaast een gevolg dat onze wethouder Adriaan Visser is afgetreden. Dit maakte de afgelopen periode extra intensief.

Inmiddels is het alweer twee maanden geleden dat er een artikel verscheen in het AD over het Rekenkamerrapport ‘Voor het blok gezet’. Het onderzoek dat is uitgevoerd door de Rekenkamer Rotterdam over het besluit van het toenmalige college en raad om in de crisisjaren door middel van een erfpachtmaatregel het Schiekadeblok te ontwikkelen. Het Schiekadeblok is echter nooit ontwikkeld, met de consequenties voor de gemeente vandien. In verschillende technische, interpellatie- en commissiedebatten is er uitgebreid gesproken over het rapport, de powerpointpresentatie in het college en de status van het pdf document.

D66 Rotterdam heeft in het debat duidelijk gemaakt van mening te zijn dat de conclusies één tot en met vier uit het Rekenkamerrapport niet zouden moeten worden overgenomen. Wel heeft D66 erop ingezet om de aanbevelingen uit het rapport over te nemen, omdat we ervan overtuigd zijn dat er nog veel te leren is over de werkwijze van de gemeente. Het is goed dat de Rekenkamer de Rotterdamse Standaard voor Projectmatig Werken (RSPW) nogmaals benadrukt. Ook als het gaat over de cultuur met betrekking tot de RSPW, de informatievoorziening aan de raad en dossiervorming bieden de aanbevelingen nuttige handvatten.

Voor D66 Rotterdam is het vooral van belang dat kan worden geleerd van de toepassing van de erfpachtmaatregel in het Schiekadeblok. Dat is, gezien de scope van het onderzoek en de tijd en situatie van toen, soms ingewikkeld. Er was sprake van een crisistijd, van een ‘double dip’ en er waren geen vergelijkbare situaties. Het is moedig dat diverse colleges het lef hebben getoond om toendertijd de efpachtmaatregel op projecten toe te passen. Deze maatregel heeft ook geleid tot een “Wereldstad in wording”, met onder andere het Centraal Station, de Calypso, de Markthal en de Rotterdam om trots op te zijn.

Het bericht Het rekenkamerrapport Schiekadeblok verscheen eerst op Rotterdam.