De gemeente Rotterdam heeft op 10 december 2021 haar excuses aangeboden voor de rol die zij heeft gespeeld in het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden. Wat D66 betreft is dit ook terecht. Rotterdam heeft namelijk een aanzienlijk koloniaal- en slavernijverleden. Nadia Arsieni: “1 op de 8 Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte voorouders, meer dan welke andere Nederlandse stad dan ook.”

Voor D66 is het van belang dat het koloniale- en slavernijverleden zichtbaar is. Om dit te bereiken diende Nadia vorig jaar al een voorstel in. Hierdoor komen er via QR-codes toelichtingen bij alle straatnamen en standbeelden die een verband hebben met het koloniale- en slavernijverleden.

Maar wat D66 betreft is dit nog niet genoeg. Lange tijd hebben wij als maatschappij weg willen kijken van ons verleden. Maar zonder de pijn uit het verleden te erkennen kunnen we de zwarte bladzijde van het verleden niet omslaan, aldus fractievoorzitter Chantal Zeegers. Wat D66 betreft zijn de excuses dan ook geen eindpunt, maar een startpunt. Een startpunt van heling. Als Rotterdam lopen we nu voorop, iets dat we graag doen, maar D66 wil ook nationale excuses.

Zie hier de motie.

Het bericht D66: Excuses koloniale- en slavernijverleden, een startpunt van heling verscheen eerst op Rotterdam.