Het zal niemand zijn ontgaan: ook de Rotterdamse kunst- en cultuursector trekt aan de bel. Het coronavirus heeft ook hen hard geraakt. Vanwege de huidige ontwikkelingen en beperkingen zullen we dit de komende tijd waarschijnlijk fors gaan merken. En dat is niet alleen voor de sector slecht nieuws; dat raakt ons allemaal.

Door raadslid Jimmy Smet.

De gemeenteraad en het college heeft hier - in ieder geval in de diverse vergaderingen - oog en oor voor en er zijn al verschillende maatregelen genomen om de ergste pijn te verlichten. Maar er heerst in onze ogen nog te veel onzekerheid en (soms) onduidelijkheid. De komende weken zal de gemeente ook de kunst- en cultuursector meenemen in de uitwerking van de voorstellen om duurzaam te kunnen herstellen van deze crisis. Een crisis die ons allemaal treft, op welke manier dan ook. De open brief van de wethouders kunst & cultuur van de vier grote steden mag hierbij niet onvermeld worden.

Spannend jaar Het jaar 2020 zou sowieso al een spannend jaar worden voor de Rotterdamse kunst- en cultuursector: dit jaar zal bijvoorbeeld de besluitvorming gaan plaatsvinden voor de nieuwe cultuurplanperiode van 2021-2024. De besluitvorming staat gepland voor na de zomer. Overigens is daar de afgelopen periode al veel te doen over geweest. Zo is er weliswaar door het huidige college niet bezuinigd op de financiële middelen voor kunst en cultuur, tegelijkertijd concluderen we: het huidige budget is nog steeds geen vetpot. Wel zien we dat binnen de mogelijkheden, zowel door de gemeente als de kunst- en cultuurinstellingen veel werk is verzet om binnen de kaders toch te kunnen blijven ontwikkelen.

Een paar voorbeelden De gemeente heeft bijvoorbeeld de subsidieverstrekking (of laten we liever spreken van investeringsbudgetten, aangezien iedere euro minimaal het dubbele oplevert voor de maatschappij) onder de loep genomen en anders vormgegeven. Dit moet gaan zorgen voor meer ruimte en mogelijkheden voor o.a. nieuwe makers, interessante initiatieven en talentontwikkeling. De GroenLinks-fractie heeft ingestemd met deze in onze ogen gewenste ontwikkeling.

Rotterdamse Culturele Basis Daarnaast is de zogenaamde Rotterdamse Culturele Basis (RCB) ingesteld. In deze RCB zitten de 8 grootste kunst- en cultuurinstellingen waarvan we als Rotterdammers eigenlijk zeggen; deze instellingen willen (of kunnen) we sowieso niet kwijt. Denk o.a. aan Theater Rotterdam, De Doelen, Boijmans van Beuningen en de Kunsthal. Zij krijgen daarvoor een vaste vergoeding om aan de ene kant hun activiteiten te kunnen voortzetten maar aan de andere kant om ook de overige culturele instellingen te kunnen steunen. De GroenLinks-fractie heeft zich positief uitgesproken over een Rotterdamse Culturele Basis, maar heeft stevige vraagtekens gezet hoe deze nu wordt vormgegeven. Het gaat ons inziens te veel uit van de kwantiteit, zoals bezoekersaantallen en subsidieaanvragen. De wethouder heeft ons toegezegd dat hij de komende periode ook zal gebruiken om de invulling van de RCB meer op basis van kwaliteit vorm gaan te geven.

Niet stilgezeten De kunst- en cultuursector zelf heeft al helemaal niet stilgezeten: na de horrorjaren, waarin er fors en in onze ogen meedogenloos bezuinigd is en waarbij het leek of kunst en cultuur zowat in het verdomhoekje werd gestopt door de overheid, wist ze zich door daadkracht, creativiteit en vakmanschap verder te ontwikkelen tot de bruisende en boeiende sector zoals we die in Rotterdam kennen en soms zelfs gewend zijn. Niet alleen stegen de bezoekersaantallen aanmerkelijk, ook de eigen inkomsten namen flink toe. Hulde! 

Dit alles staat nu door de coronamaatregelen natuurlijk zwaar onder druk. 

Fair Practise Code Naast bovenstaande is er nog een belangrijke ontwikkeling waarover momenteel druk wordt gesproken en waarvoor ook een ruimer financieel jasje nodig is: de implementatie van de Fair Practise Code. Deze code is door de kunst- en cultuursector zelf opgesteld en heeft als doel, dat de mensen die in deze sector werkzaam zijn ook een redelijke beloning ontvangen voor het werk dat gedaan wordt. Klinkt zo logisch als maar zijn kan, maar helaas is dat in de realiteit nog steeds niet overal het geval.

De gemeente Rotterdam erkent dit en heeft in de uitgangspuntennota deze Fair Practise Code opgenomen en is onderdeel van het overwegingskader. Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de financiële gevolgen hiervan: onder andere door het al eerder genoemde rapport van Rebel en door bijvoorbeeld SiRM i.s.m. PPMC. Er zijn diverse schattingen gedaan, variërend van 3 miljoen tot 8,25 miljoen euro extra. Binnenkort zal het college van burgemeester en wethouders voorstellen doen om dit benodigde extra geld in de (nieuwe) begroting op te nemen.

Toekomst Kortom, spannende - en helaas ook onzekere - tijden voor de boeg voor de Rotterdamse kunst & cultuur. In ieder geval op financieel gebied. Want één ding moge ook duidelijk zijn, gezien de fantastische initiatieven die afgelopen jaren zijn ondernomen en de vooral digitale ontwikkelingen - noodgedwongen - in de afgelopen weken: de Rotterdamse kunst en cultuursector bruist desondanks als nooit te voren en zal dit zeker blijven doen. We blijven het op de voet volgen en natuurlijk er van genieten!

Doe je mee? Hierbij meteen een uitnodiging voor allen die de kunst en cultuur een warm hart toedraagt: stuur tips, geef complimenten, blijf kritisch, geniet, draag bij en ook: geef signalen van wat goed gaat of wat juist niet goed gaat door de GroenLinks-fractie te mailen of raadslid Jimmy Smet te contacteren. En praat mee in bijvoorbeeld de werkgroep Open. Het wordt gewaardeerd!