GroenLinks heeft naast de raadsleden in de gemeenteraad ook 18 zetels in de verschillende gebiedscommissies en wijkraden. Waar houden deze volksvertegenwoordigers zich eigenlijk mee bezig? En wat gebeurt er in hun buurt? We spreken met gebiedscommissieleden in Prins Alexander; Anneke van Dijk en Dieudonnée Penning. Anneke en Dieudonnée vertellen hoe de coronacrisis impact heeft op hun gebied.

Normaal gesproken hebben we het in deze rubriek over bewonersinitiatieven en het werk waar een gebiedscommissielid zich mee bezig houdt. Dit keer staat het gesprek in het teken van de coronacrisis.

Anneke van Dijk en Dieudonnée, hoe vullen jullie je rol als gebiedscommissielid momenteel in? Bijna alles staat stil, dat betekent voor het werk als gebiedscommissielid geen bijeenkomsten en vergaderingen. Wij maken nu ook de overstap naar digitale vergaderingen. Zo kunnen we toch bewonersinitiatieven en adviezen aan het college bespreken. Als gebiedscommissieleden proberen we ook nu in contact te blijven met bewoners, alleen gaat dit niet meer face-to-face maar digitaal of telefonisch. 

Daarnaast ondersteunen we het Armoedeplatform in een onderzoek naar armoede onder kinderen. Dit doen we op persoonlijke titel.

Anneke is actief bij het bezorgen van boodschappen en wandelen met mensen die nu niet alleen naar buiten durven of kunnen.

Wat wordt er zoal voor ouderen gedaan in Prins Alexander? • Er is een meldtelefoon van Buurtwerk waar mensen hun vragen en noden neer kunnen leggen. Via groepsapps in de diverse wijken reageren vrijwilligers op de hulpvragen.

• Huis van de Wijk De Prinsenhof kookt op doordeweekse dagen maaltijden die aan huis bezorgd worden. Mensen kunnen zich hiervoor opgeven en betalen € 5,50 per maaltijd.

• Er is een belservice waar mensen die verlegen zitten om een praatje, een gesprek kunnen voeren.

• Ook noemen we de jongeren. Zeker voor hen is het een moeilijke tijd. Jongeren zijn geneigd groepen te vormen, iets wat nu niet mag. Verder zijn alle plekken waar ze dit kunnen doen zoals de skateparks en cruijfcourts, afgesloten. Buurtwerk probeert de jongeren via social media activiteiten aan te bieden.

Welke issues spelen momenteel in Prins Alexander? Voor de wijk Kralingseveer speelt momenteel de ontwikkeling van bedrijventerrein Rivium. Kralingseveer ligt als Rotterdamse wijk ingeklemd tussen de Maas en Capelle aan den IJssel. Een moeilijke positie. De gebiedscommissie attendeert ons gemeentebestuur op die positie en het waarborgen van bewonersbelangen ten aanzien van parkeeroverlast, verkeerstoename en bebouwing dicht aan de gemeentegrens. Dieudonnée heeft hierover contact met een groep lokale bewoners die zich hier veel mee bezighouden en de GroenLinks-fractie van Capelle aan den IJssel.

Daarnaast is er hinder van de huurscooters die soms her en der worden neergezet. Anneke wandelt met een mevrouw met een visuele beperking en merkt zodoende dat het inderdaad zeer hinderlijk is (en niet alleen de huurscooters!). Een oplossing kan natuurlijk zijn om een aantal auto-parkeerplaatsen op te offeren ten gunste van deze scooters.

Welke (mooie) initiatieven zijn er tijdens de coronacrisis ontstaan in Prins Alexander? • Voor elkaar door elkaar, een initiatief van Bea van Raemsdock, zorgde voor speelgoed voor kinderen. Via de Voedselbank konden ouders of grootouders speelgoed uitzoeken, zodat er voor de kinderen meer te doen is thuis.

• Een fysiotherapeut heeft een balkon-work-out georganiseerd voor flatbewoners. Een goed en samenbindend initiatief in deze tijd!

Naast deze twee voorbeelden zien we door het hele gebied initiatieven ontstaan van wijkniveau tot straatniveau om kwetsbare mensen te ondersteunen, van een hondenuitlaatservice en de al eerder genoemde boodschappendienst en luisterrijk, tot kleurplaten acties voor verzorgingstehuizen. 

We kunnen ons voorstellen dat het nu best lastig is om met iedereen in contact te blijven. Hoe doen jullie dat? Contacten verlopen vooral digitaal. Bewoners weten ons gelukkig nog te vinden via sociale media, WhatsApp en telefonisch.

Als gebiedscommissielid ben je een verbinder tussen de bewoners en de gemeente, hoe zien jullie dat? Bepaalde mogelijkheden die bewoners niet hebben, zoals een ongevraagd advies aan het college. Daarin kan de gebiedscommissie de belangen van de bewoners van Prins Alexander behartigen. Dit is alleen in bijzondere situaties nodig.

Het liefste zie je dat de gemeente bij plannen met impact op een wijk of buurt zelf proactief de participatie start en dat bewoners direct met de gemeente in gesprek kunnen. Zo zijn bewoners vroeg betrokken en is er nog ruimte voor de ideeën en voorstellen uit de buurt.

Is er nog iets anders dat jullie kwijt willen? Wij hebben in Prins Alexander een groep actieve leden die meedenken over het gebied en onderwerpen die spelen. Ook is het een plek waar we acties en initiatieven bedenken om Prins Alexander groener en socialer te maken. Zo hebben we begin dit jaar een stickeractie gedaan om ondernemers op te roepen klanten een eigen verpakking mee te laten nemen in plaats van plastic en dit doormiddel van een sticker bij de deur ook te laten weten. Dit was een groot succes met positieve reacties van ondernemers en klanten. 

Heb jij een idee en/of denk je graag mee in een steunfractie? Dan ben je van harte welkom! Neem dan contact op met Dieudonnée of Anneke.

Petitie Anneke is op persoonlijke titel een petitie gestart om bezoek toe te laten in verpleeghuizen, of in ieder geval de verpleeghuizen zelf beslissingsbevoegdheid te geven om bezoek toe te laten. De website van het RIVM meldt dat ongeveer 33% van de verpleeghuizen minimaal 1 besmetting met Covid-19 heeft. Dat betekent dat ongeveer 66% geen besmetting heeft. Ook bewoners van verpleeghuizen hebben recht op medezeggenschap in hun zorg. En aan dat recht is voorbij gegaan. De petitie loopt niet superhard, dus als je sympathie voelt voor de versoepeling van de bezoekregeling: teken dan de petitie via deze website. Heel erg bedankt daarvoor, namens Anneke.