GroenLinks heeft naast de raadsleden in de gemeenteraad ook 18 zetels in de verschillende gebiedscommissies en wijkraden. Waar houden deze volksvertegenwoordigers zich eigenlijk mee bezig? En wat gebeurt er in hun buurt? We spreken met gebiedscommissielid in Hillegersberg-Schiebroek, Erik van der Kroft.

Normaal gesproken hebben we het in deze rubriek over bewonersinitiatieven en het werk waar een gebiedscommissielid zich mee bezig houdt. Dit keer staat het gesprek in het teken van de coronacrisis.

Erik, Hoe vul jij je rol als gebiedscommissielid momenteel in? Ik ben niet zo’n binnenzitter, dus ik doe nog gewoon elke dag boodschappen, ren en fiets wat door het gebied en praat op gepaste afstand nog regelmatig met buurtbewoners. Appen en mailen gaan natuurlijk ook gewoon door. Verder vergaderen we online. We hebben wat ICT-specialisten in onze commissie en vorige week was onze werkgroepvergadering, waar we voor deze keer eens met iedereen aan meededen, een pilot voor de gemeentelijke organisatie om te kijken hoe we dit in de nabije toekomst kunnen voortzetten. Maar dan wel openbaar en met de mogelijkheid voor bewoners om in te spreken. Het lijkt me belangrijk om de democratische spelregels ook in deze covid19-tijd te waarborgen.

Is het lastig is om met iedereen in contact te blijven? En hoe doe je dat? Ik vind het wel mee vallen. Het online-vergaderen is even wennen, maar, zoals gezegd; voor de rest verandert er niet veel. Ik mail, app, bel. En onderling (zowel als fractie hier, samen met Bas, maar ook met de hele gebiedscommissie) weten we elkaar te vinden. 

Welke initiatieven zijn er tijdens de coronacrisis ontstaan in Hillegersberg-Schiebroek? Zoals in alle delen van Rotterdam (en ook daarbuiten) zie je veel lokale initiatieven, van bewoners en van ondernemers. Soms om elkaar een hart onder de riem te steken, soms om nog ièts van dienstverlening overeind te houden. Als gebiedscommissie hebben we een drietal (bewoners)initiatieven ingediend en versneld behandeld die het mogelijk maken om te zorgen voor maaltijden voor mensen die het lastig hebben, vooral in Schiebroek-Zuid en ter ondersteuning van de voedselbank.

Welke issues spelen er momenteel in Hillegersberg-Schiebroek? Covid-19 of niet; heel veel zaken gaan natuurlijk ‘gewoon’ door. Parkeerproblematiek is een voortdurend issue (betaald parkeren of niet, veel parkeeroverlast bij Plaswijckpark), de milieuzaken die hier spelen (na de bouw van de A16/A13 ligt het gebied ingeklemd in snelwegen en hebben we ook het vliegveld als naaste buur met cumulatieve lucht- en geluidsvervuiling) en we hebben de herstructurering van Schiebroek-Zuid, dat in alle plaatjes ‘groen’ kleurt omdat het samengeteld wordt met heel Schiebroek, maar waar de problemen niet onderdoen voor een aantal andere wijken, meer centraal in de stad.

Woon je in Hillegersberg-Schiebroek en heb je na het lezen van dit interview vragen en/of suggesties? Heb je hulp nodig of wil je hulp aanbieden? Neem dan contact op met Erik via e.vanderkroft@groenlinksrotterdam.nl.