Vandaag presenteert wethouder Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) het ‘Uitvoeringsplan Energietransitie’.

Het doel van het plan is om in Rotterdam CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Om dit te bereiken wordt het ‘energietransitiebudget’ (68,2 miljoen) verdeeld onder verschillende projecten. Zo wordt er geïnvesteerd in projecten voor de haven, de industrie, maar ook voor Rotterdammers zelf. 

Investeringen Zo wordt er op de Landtong in Rozenburg geïnvesteerd in walstroom. Nu is het een aanlegplek voor enorme schepen die veel vervuiling veroorzaken. Door investeringen van de gemeente en het havenbedrijf kunnen de schepen van stroom worden voorzien van een windmolenpark. De uitstoot wordt daarmee een stuk minder. 

Rotterdammers Ook kunnen Rotterdammers zelf aan de slag voor de energietransitie. Zij zitten alleen vaak met concrete vragen: Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening? Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen? Kan ik een energiecollectief opzetten met mijn buren? Voor dit soort vragen worden energiecoaches opgeleid die Rotterdammers kunnen helpen. 

Bedrijven Ook bedrijven worden geassisteerd in vergroeningsprojecten. Zo steunt de gemeente hen in het verduurzamen van hun panden door bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen.

GroenLinks-raadslid Stephan Leewis. “De energietransitie is misschien wel de grootste uitdaging die wij hebben in Rotterdam. Deze noodzakelijke verandering is voor GroenLinks een speerpunt. Als we de klimaatcrisis het hoofd willen bieden, moeten we snel af van fossiele en vervuilende energie. Met deze plannen wordt een goede start gemaakt. Het is mooi om te zien dat al deze verschillende partijen een steentje kunnen bijdragen om de stad schoner te maken.”