GroenLinks heeft naast de raadsleden in de gemeenteraad ook 18 zetels in gebiedscommissies en wijkraden. Waar houden deze volksvertegenwoordigers zich nou eigenlijk mee bezig? En wat gebeurt er in hun buurt? Deze keer geven we het woord aan Cees Ottevanger: Gebiedscommissielid Centrum.

Je bent al een tijdje gebiedscommissielid in Rotterdam Centrum. Hoe is dat gegaan? Ik zat in het bestuur van GroenLinks Rotterdam. Toen de lijsten werden samengesteld voor de gebiedscommissies werd mij gevraagd of ik op de lijst wilde staan. Samen met 8/9 andere mensen, toen kwam ik eigenlijk bijna automatisch op nummer drie op de lijst. De vorige keer hadden wij één zetel, maar we groeiden aardig dus we dachten we zullen wel twee zetels halen. Wie schetst mijn verbazing dat we drie zetels haalden. Dus toen ben ik uit het bestuur gestapt en heb ik een plek genomen in de gebiedscommissie. Met drie zetels zijn we daarmee de grootste partij in het centrum. 

Ik doe dit samen met Bülent en Daniël. Eerst deden we samen het hele centrumgebied maar omdat dat echt niet te doen was hebben we het centrum opgedeeld in drie delen waarbij ieder z’n eigen gebied heeft.

Wat is je drijfveer om gebiedscommissielid in Rotterdam Centrum te zijn? Dat je ongevraagd advies kunt geven. Je moet gevraagd advies geven, als de burgermeester aan ons vraagt wat wij vinden van het eenrichtingsverkeer in de Witte de Withstraat, dan moeten we die vraag beantwoorden. Maar je kunt daarnaast ook ongevraagd advies geven. Dat vind ik het leukste. Dus als de meerderheid vindt dat het Museum Boijmans Van Beuningen afgebroken moet worden, of dat we honden moeten verbieden in het centrum, dan adviseren we dat gewoon. Dus je kunt de gekste dingen doen. Dat is heel leuk, want dan praat je met elkaar en dan roept iedereen wat. Daaruit blijkt meestal wel dat we allemaal begaan zijn met het lot van de bewoners van het centrum en daar zijn we ook voor. Eigenlijk is het street level waar we over praten. Je zou zeggen, het is veel leuker om over de zorg te praten of over het onderwijs, vind ik ook leuk, maar dat is natuurlijk landelijk. Daar ben je niet gauw bij een oplossing natuurlijk.

Welke issues spelen er zoal in Rotterdam Centrum? Vuilnis en ratten zijn in dit geval erg actueel. Veiligheid van het verkeer, toeristengroei en de toegankelijkheid in het centrum ook. En zo zijn er nog een paar. Maar niet meer dan 6/7 onderwerpen die elke keer weer, al dan niet samenhangend, terugkomen. Gebiedscommissie Centrum is er voor het centrum en voor de straat. Hofjes, vuil, viezigheid, daklozen, enzovoorts. En dat is wel leuk. Want die bewoners die komen naar je toe, dat is wel gebleken, ze weten je toch te vinden op internet.

Ratten Ik kreeg bijvoorbeeld een keer een video met allemaal ratten toegestuurd. Dus dan moet ik wel wat doen natuurlijk. Ook al weet ik niet precies wat. Uiteindelijk blijkt dat er in het Stadhuis al een hele afdeling mee bezig is. Die ratten concentreren zich op bepaalde plekken. Die nestelen zich makkelijk waar ze kunnen eten en drinken, voornamelijk in struiken. Eten krijgen ze natuurlijk overal want iedereen gooit z’n etensresten op de grond. Naast de Markthal heb je een grasveld en daar lopen die ratten gewoon. Dus vanuit de markthal filmen ze die tamme ratten die daar ’s avonds over het gras lopen. Overdag trouwens ook, waar kinderen spelen. 

Toen dacht ik ook, volgend jaar komt het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam. Dan krijgen we honderdduizend toeristen en belangstellenden, die komen dan natuurlijk bij de Markthal terecht. Die zien dan die tamme ratten daar, dat lijkt me niet handig. Daarvoor heb ik nu een brief opgesteld die we morgen gaan accorderen. Dan gaat hij naar het college van B&W en dan hopen we maar dat  ze er iets mee gaan doen.

Dinner Wheel Een ander voorbeeld is het Dinner Wheel. Op een gegeven moment stond er ineens een Dinner Wheel naast de Markthal. Een groot reuzenrad waarin gondels zitten en in die gondels kun je eten. Hij zou eerst bij de Speedo komen te staan maar die mensen hadden geprotesteerd en toen moest hij weg. Toen hadden ze ‘m zonder inspraak naast de Markthal neergezet. We zijn toen met een brede delegatie van vijf partijen naar de bewoners van de Markthal gegaan. We hebben hun verhalen en klachten aangehoord en kwamen tot de conclusie dat dit zo niet kan en dat zo’n aanzicht van een groot reuzenrad naast je huis niet prettig is. 

We hebben overigens ook met de ondernemer gesproken, die dacht dus dat hij daar nog wel even zeven jaar kon staan, want er moet daar een toren komen op dat grasveld en dat duurt nog wel zeven jaar zei hij. Als er hogere belangen zijn, dan horen we het wel maar wij vinden dat dat ding weg moet. Toen hebben we het college van B&W geadviseerd om de lopende vergunning (elk jaar wordt die verlengd natuurlijk en die liep toen al een maand of vier) straks niet te verlengen. Nou iedereen blij, die ondernemer misschien niet zo maar die had dus nog wel zeven maanden de tijd om iets anders in het land te zoeken. Dat is ook een voorbeeld. Je kunt op het level van de gebiedscommissie vrij radicaal zijn, wij zijn voor de bewoners.

Toegankelijkheid  In de gebiedscommissie van het centrum hebben we twee mensen met een rolstoel. Bülent Ünlü (ook van GroenLinks) is er daar één van. Zij moeten zich gemakkelijk door de stad kunnen bewegem. Nou dan blijkt dus dat dat heel moeilijk is. Bülent houdt zich hier voornamelijk mee bezig, maar de toegankelijkheid in het centrum van Rotterdam is ook zeker een groot issue.