Vandaag debatteert de gemeenteraad over het Rotterdamse Warmtebedrijf. GroenLinks dient 3 plannen in om het Warmtebedrijf voor nu en in de toekomst te verduurzamen. In 5 vragen geven we uitleg over dit complexe dossier.

 

1.     Wat is het warmtebedrijf eigenlijk?

In de Rotterdamse haven hebben we veel soorten industrie. Bij de bedrijvigheid van die industrie komt veel warmte vrij. Die warmte gaat nu vaak verloren. Het Warmtebedrijf zorgt ervoor dat de warmte uit de haven kan worden gebruikt om huizen en andere industrie te verwarmen. Dat doen ze door een netwerk van buizen waardoor warm water wordt vervoerd. 

 

2.     Over welk plan stemt de gemeenteraad?

De gemeenteraad stemt over het uitbreiden van de leidingen van de Rotterdamse haven naar de gemeente Leiden. Door de uitbreiding worden 22.500 woningen in Leiden aangesloten op restwarmte. Daarnaast kunnen tussenliggende bedrijven en woningen aangesloten worden op deze nieuwe leiding.

 

3.     Waarom kost dit de gemeente Rotterdam 118,2 miljoen?

Dit bedrag is het Rotterdamse deel van de investering. Ook de provincie Zuid-Holland neemt een deel van de rekening op zich. Met de investering wordt een leiding aangelegd tussen Rotterdam en Leiden. Dat is een goed geïsoleerde leiding van zo'n 40 kilometer. Daarnaast moet de leiding onder 2 snelwegen en veel dijken door worden aangelegd. Dit brengt hoge kosten met zich mee.  

4.     Waarom stemmen wij voor dit plan?

De Rotterdamse haven heeft een groot warmteoverschot van 44 petajoule. Dat is ruim 5 keer meer dan er nodig is om álle huizen in Rotterdam te verwarmen. Daarmee vindt GroenLinks dat wij als stad de morele verplichting hebben om deze warmte naar andere delen van het land te brengen. Door een leiding aan te leggen naar Leiden leveren we direct een bijdrage aan de energietransitie. Daar kunnen namelijk direct 22.500 woningen worden aangesloten die nu nog worden verwarmd door een gascentrale. 

Daarnaast helpt het aansluiten van de woningen in Leiden om het Warmtebedrijf financieel gezond te maken. Daarmee zorgen we ervoor dat Rotterdammers nu en in toekomst kunnen vertrouwen op warmtelevering.

 

5.     Welke moties (plannen) dienen we in om het Warmtebedrijf verder te verduurzamen?

We hebben 3 verschillende moties ingediend om ervoor te zorgen dat het Warmtebedrijf Rotterdam duurzamer wordt. Op dit moment is het Warmtebedrijf nog afhankelijk van de restwarmte van afvalbedrijf AVR. Wij vinden dat Rotterdam zo snel mogelijk moet zorgen dat afval op een circulaire manier wordt verwerkt. Het verbranden van afval vinden we dus geen goede optie. Het Warmtebedrijf moet wat ons betreft zo snel mogelijk overgaan naar andere bronnen van restwarmte.

Met het tweede plan stellen we voor dat de leidingen van het Warmtebedrijf ‘open access’ worden. Hiermee zorgen we dat de leidingen straks voor andere en duurzamere vormen kunnen worden gebruikt, zoals geotermie.

Als laatste hebben we voorgesteld dat bedrijven die restwarmte leveren niet aan ‘greenwashing’ doen en daadwerkelijk zorgen voor een vermindering van hun CO2-uitstoot. Op dit moment heeft de Europese Unie een emissiehandelsysteem (ETS) voor bedrijven om CO2-uitstoot terug te brengen. ETS-bedrijven kunnen vrijstelling krijgen van CO2-uitstoot als zij restwarmte leveren. Het warmtenet moet wat ons betreft zorgen voor een verduurzaming en niet een behoud van de fossiele industrie.