Door fractievoorzitter Lies Roest.

Het is vandaag 14 juli. Iets meer dan twee jaar geleden stond ik hier voor het eerst als fractievoorzitter. Een kersvers en ambitieus coalitieakkoord stond op de agenda: Nieuwe energie voor Rotterdam. De vuurdoop voor onze coalitie en ook voor mij als fractievoorzitter.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. En wat we tweejaar geleden niet hadden kunnen vermoeden: de wereld staat op haar kop. Hoewel veel mensen het gevoel hebben dat het leven langzaamaan terugkeert naar normaal, zijn we daar nog lang niet. Nog steeds moeten wij fanatiek onze handen wassen, kunnen we vrienden en familie nog geen knuffel geven en vergaderen we nog grotendeels digitaal. Bovendien staan we nog maar aan het begin van een flinke economische crisis, waarvan de maatschappelijke gevolgen hun sporen na zullen laten in onze samenleving.

Crisis zet alles op scherp Dat is een beangstigend vooruitzicht. Maar tegelijkertijd schept deze crisis ook helderheid. Het is nóg duidelijker hoe belangrijk groen, schone lucht en een fijne leefomgeving zijn. Het is nóg duidelijker hoe belangrijk het is de ongelijkheid in onze samenleving terug te dringen. En het is nóg duidelijker hoe belangrijk goede zorg, goed onderwijs en een sterke publieke sector zijn voor het voortbestaan van onze maatschappij. De mensen in de zorg, in het onderwijs, in de schoonmaak en in de hulpverlening verdienen naast onze lof en waardering een beter salaris. Niet alleen nu, maar structureel.

Omdat nu meer mensen dan ooit doordrongen zijn van deze zaken, ontstaat er momentum. Momentum om, met deze crisis als katalysator, oneerlijke en onduurzame systemen te veranderen. We staan op een kruispunt, en het is heel duidelijk welke afslag we moeten nemen. 

Neem klimaatcrisis net zo serieus als coronacrisis GroenLinks wil werken aan een wereld waar we de klimaatcrisis net zo serieus nemen als de coronacrisis. Waarin we werken aan schone en gezonde lucht, duurzame energie, een groene omgeving en een circulaire economie. Waarin jongeren niet langer hoeven te staken om aandacht te vragen voor klimaatverandering, en we de opwarming van de aarde eindelijk een halt toeroepen.

Geen checklists maar aandacht voor patiënten GroenLinks wil werken aan een wereld waar goede zorg toegankelijk is voor iedereen. Waarin artsen en verpleegkundigen niet worden afgerekend op checklists die moeten worden afgevinkt, maar worden gewaardeerd voor hun kunde en empathie. Waarin mensen die zorg nodig hebben weten waar ze terecht kunnen en niet van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Jongeren verdienen ook baanzekerheid GroenLinks wil werken aan een wereld waarin bestaanszekerheid een recht is. Waarin jongeren net zoveel baanzekerheid hebben als ieder ander, en flexwerken of zzp’en weer een keuze wordt in plaats van de enige optie om te overleven. Waarin we niet langer de armste mensen met een enorme bureaucratie opzadelen om aanspraak te maken op een toeslag, terwijl voor grote multinationals de rode loper wordt uitgerold.

Vliegende start Rotterdam is de stad van opgestroopte mouwen. En de coronacrisis laat ons zien dat de noodzaak om de handen uit de mouwen te steken groot is. Gelukkig heeft dit college al een vliegende start gemaakt. Er is een Rotterdams klimaatakkoord gesloten, om samen met de Rotterdammers en het Rotterdamse bedrijfsleven te werken aan het terugdringen van klimaatverandering. Er zijn leer-werk-akkoorden gesloten om de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken en jongeren een eerlijke kans te bieden op een goede baan. Er is geïnvesteerd in taaltrajecten voor laaggeletterde Rotterdammers, meer ruimte voor fietsers en voetgangers, een ambitieuze schuldenaanpak voor de Rotterdammers met financiële problemen, en we bouwen meer huizen dan ooit tevoren om het hoofd te bieden aan de woningnood die steeds groter wordt. Er is een noodfonds ingesteld voor culturele instellingen en sportclubs die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. En afgelopen week maakte het college bekend dat we de komende jaren méér geld uittrekken voor de zorg, zodat iedere Rotterdammer die zorg nodig heeft, die zorg ook krijgt. Bovendien gaan we de komende jaren investeren in zeven prachtige stadsprojecten, die onze stad mooier, groener en toegankelijker maken en bovendien zorgen voor extra werkgelegenheid. Wij zijn trots dat wij als GroenLinks deel uitmaken van dit stadsbestuur, dat samen met de Rotterdammers bouwt aan de stad van de toekomst.

Trots op de Rotterdamse gemeenteraad Natuurlijk doet het college dat niet alleen. Het is aan ons, gemeenteraad van Rotterdam, om hen te voeden met ideeën, kaders te stellen voor de uitvoering van hun plannen, en te controleren of zij hun werk goed doen. Ik ben er ook trots op dat ik onderdeel uitmaak van de Rotterdamse gemeenteraad, een raad die eigenzinnig is als geen ander, waar het af en toe flink kan knetteren, maar waar ook de handen ineen geslagen worden als dat nodig is. Dat hebben we afgelopen jaar gedaan, met een raadsonderzoek naar geweld tegen vrouwen, nadat drie jonge vrouwen gruwelijk om het leven zijn gebracht door jaloerse mannen. Dat hebben we afgelopen maanden gedaan, met een raadsenquête naar het warmtebedrijf, waar een aantal collega’s enorm veel tijd en energie in steken (waarvoor dank!) en waar het laatste woord nog niet over gezegd is. En dat hebben we vanochtend gedaan, door met zeven verschillende partijen die vrijwel het hele politieke spectrum bestrijken, een gezamenlijk initiatiefvoorstel in te dienen over de bestrijding van discriminatie. 

Ook mijn fractie maakt van deze gelegenheid gebruik om onze raad en het college nog een aantal zaken mee te geven. Daarvoor hebben wij een drietal moties, die passen bij de prioriteiten die ik zojuist heb geschetst:→ Versnellen woningisolatie voor duurzame werkgelegenheid  → Versterk sociale impact van stadsprojecten  → Crisisaanpak jeugdwerkloosheid