Afgelopen raadsvergadering sprongen er voor GroenLinks twee belangrijke onderwerpen uit. 

Afval is een grondstof!

Afval beter scheiden wordt makkelijker voor Schiedammers. De grijze kliko’s van de laagbouwwoningen zullen in de loop van 2019 nieuwe deksels krijgen en daarna gebruikt worden als PMD-(Plastic, Metaal & Drankkarton) kliko’s. Zo kunnen de herbruikbare grondstoffen beter ingezameld worden. Dit is duurzaam en goed voor het milieu, iets waar GroenLinks Schiedam sinds jaar en dag voor strijd. Maar daarnaast is het ook goed voor de portemonnee, want de belasting op restafval stijgt in 2019 fors. Hoe minder restafval hoe beter.

Maar de ambitie van GroenLinks en het college gaat verder. Er moet namelijk nog een hoop gebeuren. De overheid wil naar 100 kilo restafval per persoon per jaar voor 2020. Nu zitten we daar in Schiedam nog zo’n 160 kilo boven. Ook als we naar andere gemeenten kijken lopen we achter. Er moet dus echt wat gebeuren.Wethouder Jeroen Ooijevaar heeft dan ook toegezegd om verdere stappen te zetten. In de tweede helft van 2019 zal er een plan komen voor betere afvalscheiding voor de hoogbouw. Ook een onderzoek naar Diftar, zoals al aangegeven in het beleidsplan ‘Afval the challenge’, staat nog op het programma. Kortom: geen tijd te verliezen, aan de slag!

Nieuwe vorm van bewonersondersteuning / subsidie SOBO

Het is voor bewoners van Schiedam belangrijk om te weten waar ze terecht kunnen. Bijvoorbeeld met problemen, klachten of ideeën over hun huis, buurt of wijk. Momenteel zijn er zo veel instanties en initiatieven, dat je er bijna de weg van kwijtraakt. We noemen er een paar: Huurcommissie, VvE-platform, Regionale Geschillencommissie, HOW en WOT, maar ook initiatieven zoals de Buren van Oost, de Buurtvrouw en J&S. Schiedam wil er dan ook voor zorgen dat bewoners weten waar ze naartoe kunnen. En dat deze initiatieven zo goed mogelijk ondersteund worden. Daarom heeft het college plannen voor een nieuwe vorm van bewonersondersteuning.

Het SOBO, koepelorganisatie van verschillende bewonersorganisaties, krijgt in deze nieuwe vorm van bewonersondersteuning een andere rol. Dit leidde tot veel discussie.

GroenLinks vindt sterke bewonersorganisaties erg belangrijk. We zijn daarom blij dat ook in de plannen van de wethouder deze organisaties een stevige en onafhankelijke positie houden, met steun van de gemeente. Hier kunnen alle bewoners van Schiedam terecht die problemen hebben waar de verhuurder niet bij helpt.

Het SOBO krijgt geen subsidie meer om voor deze praktische ondersteuning te zorgen. Zij hebben zich afgelopen jaren niet genoeg verbeterd en georganiseerd, ondanks ondersteuning van de gemeente. Ze vertegenwoordigen steeds minder Schiedammers en het bestuur is niet stabiel genoeg. Ook zijn ze niet meegegaan in nieuwe ontwikkelingen in de stad. Wij begrijpen dan ook dat er bij het college weinig vertrouwen is in het SOBO op dit vlak. Dat is heel jammer, maar wel verstandig.

Dit betekent niet dat het SOBO de nek om wordt gedraaid. Het betekent alleen dat het SOBO geen beheerder van medewerkers of subsidies meer is. Het SOBO, als koepel van de verschillende bewonersverenigingen, kan nog steeds van grote waarde zijn voor de stad. Als stem van bewoners van verschillende wijken. En als het SOBO specifieke projecten wil starten, zoals bijvoorbeeld rond duurzaamheid, dan kunnen zij, net als andere initiatieven, specifieke subsidies aanvragen. We kunnen ons daarom vinden in het besluit van het college. We vinden het ook goed dat op basis van de discussies in de gemeenteraad er een afbouwperiode voor de subsidie van het SOBO is besloten.

De fractie zal de komende tijd nauwgezet volgen hoe de bewonersondersteuning in de toekomst wordt georganiseerd.