Afgelopen raadsvergadering is de startnotitie met betrekking tot een nieuwe woonvisie besproken. Guido voerde namens GroenLinks Schiedam het woord met deze bijdrage.

Hoopvol maar ook bezorgd. Dat is hoe ik mij voel als ik de startnotitie lees.

Hoopvol want we zien dat er nieuwe woningen nodig zijn, we zien dat er nieuwe woonvormen nodig zijn en we zien de noodzaak tot duurzaam wonen.

Nieuwe woningen omdat de bevolking groeit. Onze kinderen worden ouder en willen we toch dichtbij in Schiedam een woning kunnen bieden. Maar ook de ouderen die ooit wegtrokken en hun oude dag in hun geboortestad willen doorbrengen willen we huisvesten. En natuurlijk willen we ook studenten de mogelijkheid bieden om in onze mooie gemeente te wonen.

Daarom moeten we ook kijken naar nieuwe woonvormen. Binnenstedelijk bouwen is wat GroenLinks betreft het devies. Wij hechten veel waarde aan een groene omgeving, en waarderen het feit dat we rondom Schiedam een prachtige natuurlijke omgeving hebben zoals bijvoorbeeld het Beatrixpark en Midden Delfland. En wanneer je zo'n mooie natuur binnen handbereik hebt is het niet altijd nodig om een huis met 5 kamers met 2 tuinen te hebben. Zeker als we starters een woning op maat willen bieden, studenten een woning op maat willen bieden en ouderen een woning op maat willen bieden. Wij zien dan ook dat er een wens is voor kleinschaliger wonen. 2 of 3 kamerwoningen zijn voor die groepen toereikend. Dat zien we nu ook al in onze stad, waar tweederde van de huishoudens in deze categorie valt.

En vanzelfsprekend staat duurzaam wonen staat voor ons hoog ook op de agenda, als partij met een lange termijn visie. Duurzaam wonen betekent natuurlijk energiezuinig of van gas los wonen, maar is daar niet toe beperkt. Duurzaam wonen heeft ook te maken met het toekomstbestendig maken van je stad. Dat doe je door een aantrekkelijke stad te creëren voor je huidige bewoners en voor toekomstige bewoners. Door een natuurinclusieve en diervriendelijke stad te zijn. Want een stad waar de huidige bewoners niet met plezier wonen, zal ook niet aantrekkelijk worden voor nieuwe Schiedammers.

En dan komen we bij de bezorgdheid: we zijn blij dat we in de coalitie hebben afgesproken dat het aantal woningen in de sociale voorraad op peil houden. Maar dan moeten we wel zorgen dat die woningen ook echt gebouwd worden, om sloop te compenseren. Vorige colleges hebben namelijk vooral besloten tot sloop van sociale woningen. Die trend is gelukkig op papier nu gestopt, nu de praktijk van het bouwen nog! We zullen het college hier dan ook goed op controleren en structureel een vinger aan de pols houden. Want anders dan sommige partijen soms lijken te denken, hebben niet alle Schiedammers de mogelijkheid om een groot huis te kopen.