In januari stelde Sandra schriftelijke vragen over de aanvraag voor een milieuvergunning van staalharderij Dominial. Die wil het aantal gasgestookte ovens uitbreiden en 100.000 kubieke meter extra gas gebruiken. De aanvraag gaat in tegen alle duurzame ambities van Schiedam en GroenLinks. We zijn de afgelopen maanden dieper in dit dossier gedoken. Hoe is het mogelijk dat een aanvraag als deze goedgekeurd ‘moet’ worden, terwijl dit lijnrecht tegenover de ambities in het coalitieakkoord staat?

 

De reactie op onze schriftelijke vragen geeft daar geen duidelijk antwoord op. Sterker nog: de beantwoording suggereert dat de aanvraag van Dominial "volledig losstaat van de ambities rond duurzaamheid in het collegeakkoord". Dominial is gevestigd in Schiedam. En het gas zal verbruikt worden in Schiedam. Het college zegt in de antwoorden op onze vragen dat de gemeente de vergunningaanvraag moet beoordelen, maar dat de wet geen mogelijkheden biedt om actie te ondernemen. Of de aanvraag onder de gemeente valt of niet: het verstookte gas valt zeker wél onder de gemeente Schiedam. Als we geen actie ondernemen gaat er 100.000 kubieke meter gas in rook op. Om dat te compenseren moeten er honderd huishoudens van het gas af. Lijnrecht tegen onze gezamenlijke ambitie voor een duurzaam Schiedam in. Hoe hard we ook werken aan ons collegeakkoord, hoe hard we ook ons best doen om voor duurzame energie te kiezen, hiermee stijgt de uitstoot in Schiedam enorm!

 

Wat nu? Volgens het college zijn de "mogelijkheden beperkt", of zelfs "niet aanwezig". Wij zien dat anders. Net als veel andere betrokken Schiedammers. Milieudefensie gaf zijn mening via een zienswijze. GroenLinks en andere partijen leverden kritiek in raad en commissie. Met z'n allen hebben we er daardoor voor gezorgd dat het onderwerp dinsdag 2 april uitgebreid behandeld zal worden in de commissievergadering.

We gaan ons hard maken voor een andere aanpak en een andere visie. Hoe kan het dat Schiedam als gemeente volledig buitenspel staat, als het gaat om vraagstukken die zoveel impact hebben op de stad? Hoe kunnen wij onszelf als raad en college ambitieus en duurzaam noemen, als Dominial zonder slag of stoot 100.000 kubieke meter gas extra mag verstoken? Wij zullen ons inzetten voor een duurzaam, ambitieus, maar ook open Schiedam. Want wat is onze rol als raad, college en gemeente eigenlijk, als ingrijpende besluiten niet gecontroleerd of tegengehouden kunnen worden. Terwijl ze volledig in strijd zijn met onze visie?

 

Voor ons is het duidelijk: Schiedam moet stelling nemen. Duidelijk en actief handelen om de aanvraag proberen tegen te houden. Wij weigeren te accepteren dat er niets anders op zit dan akkoord te gaan. We roepen het college op om te kiezen voor de eigen duurzame ambitie en visie. En als wetten en regels in de weg staan, dan weten wij onze Kamerleden te vinden. Ik hoop andere partijen ook.

 

Shanna Govers