Op de gemeentepagina in het Nieuwe Stadsblad werd een vergunningaanvraag gepubliceerd van Dominial om 100.000 kubieke meter extra aardgas te gaan gebruiken. De fractie van GroenLinks vindt dat verlenen van de vergunning niet past bij de duurzame ambities van het college van burgemeester en wethouders. Sandra Mantingh stelde daarom schriftelijke vragen om te achterhalen waarom dat toch dreigt te gaan gebeuren.

Vragen GroenLinks naar aanleiding van de te verlenen vergunning aan Dominial

Geacht college,

GroenLinks is blij dat duurzaamheid het fundament vormt van dit ambitieuze college. In het bestuurs- en beleidsakkoord staat dan ook onder andere: “we komen tot een plan hoe bestaande woningen en bedrijven binnen afzienbare tijd afscheid kunnen nemen van het gebruik van gas.” Mooi om te zien dat wij de ambitie hebben om in Schiedam niet alleen woningen, maar ook bedrijven van het gas af te krijgen en dat hiervoor plannen worden gemaakt. Des te schrijnender is het dat het college gedwongen lijkt te worden een vergunning te verlenen aan Staalharderij Dominial waardoor zij bijna 100.000 kubieke meter gas meer gaan gebruiken ten opzichte van nu. Als reactie op de publicatie hiervan in het Nieuwe Stadsblad is er dan ook op 9 januari het artikel “Kritiek op gebruik extra gas” verschenen in het AD/Rotterdams Dagblad. Een woordvoerder van het college verklaart dat de vergunning niet kritischer bekeken kan worden omdat de regelgeving achterloopt op de maatschappelijke ontwikkelingen. Volgens de huidige regelgeving zou de vergunning verleend moeten worden omdat gebruik wordt gemaakt van de best beschikbare techniek.

Het komt er dus op neer dat we actie ondernemen om Schiedamse woningen van het gas af te halen, maar ondertussen vergunningen verlenen aan de industrie om meer gas te verbruiken.

Naar aanleiding hiervan heeft de GroenLinksfractie dan ook de volgende vragen:

Is het college het met GroenLinks eens dat het verlenen van deze vergunning niet in lijn is met haar duurzame ambitie? Is het college het met GroenLinks eens dat het verlenen van deze vergunning een verkeerd signaal afgeeft als tegelijkertijd ingezet wordt op van gas los? Op welke vlakken zou de regelgeving aangepast moeten worden om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen? Is het college bereid zich ervoor in te zetten om de huidige regelgeving zo snel mogelijk aangepast te krijgen aan de maatschappelijke ontwikkelingen zodat zij kunnen handelen naar onze duurzame ambities en welke mogelijkheden zien zij hiervoor?

Sandra Mantingh, 14 januari 2018, GroenLinks Schiedam