Het was een emotionele avond in de commissievergadering van 21 januari. Armoede en schulden waren het onderwerp en het werd duidelijk dat de hele Raad een sociaal hart heeft. GroenLinks Schiedam bracht naar voren dat er geen versobering op de armoederegelingen plaats mag vinden, hier wordt ook een zeer breed gedragen motie over voorbereid. Wethouder Bregman hoorde alle bezwaren aan, maar gaf aan dat er (binnen door de raad gegeven kaders) moeilijke afwegingen gemaakt moesten worden. Over de aangekondigde motie en over de financiële kaders voor het armoede- en schuldenbeleid komen we terug tijdens de Raadsvergadering op 28 januari.  Hieronder onze bijdrage in de eerste termijn van het debat, zoals uitgesproken door fractielid Guido Antunes, we houden jullie op de hoogte!

Beste aanwezigen,

Voor ons ligt een voorstel Schuld en Armoedebeleid. Voor schulden zien we een focus op preventie, dit moet ervoor zorgen dat we in de toekomst minder mensen met schulden hebben. Een mooi voornemen, waarvan GroenLinks en PS hopen dat dit snel de resultaten krijgt die het verdient. Maar laten we wel vooraf kijken wat we een goed resultaat vinden. Wanneer zijn preventiemaatregelen een succes? Een evaluatie is dan op zijn plaats. Zou de wethouder deze evaluatie met daarin benoemd de succesfactoren willen toezeggen?

Daarnaast hebben we het over armoedebeleid. Opgroeien in armoede is geen pretje. Dat is niet iets wat ik gelezen heb, dat is iets wat ik meegemaakt heb. Zakgeld is niet vanzelfsprekend, schooluitjes zijn niet vanzelfsprekend, nieuwe kleren, speelgoed, sporten. Allemaal dingen waarvan we allemaal vinden dat kinderen dit in ieder geval nodig hebben. Als pa en of ma dit niet kunnen betalen is dit een probleem. In de gemeenteraad zijn we ervoor om goed voor onze inwoners te zorgen. 

Maar we zien juist een versobering van drie armoederegelingen  (individuele inkomenstoeslag, verlaging hoogte kindpas en de vrijwilligerspremie) en dat is voor onze partijen onaanvaardbaar. Gezinnen die gebruik maken van deze regelingen worden beoordeeld. Niet iedereen heeft hier recht op. Dat betekent wanneer je hier gebruik van mag maken, het echt nodig is. Afgelopen jaar bleken deze regelingen nodig voor ruim 1500 gezinnen of individuen. 1500 keer echt nodig. En in dit voorstel vinden we dat ineens niet? Natuurlijk is dat wel nodig!

Want in armoede terecht komen kan iedereen. Een tegenslag is snel op komst. Ontslag, ziekte of een scheiding. Daardoor kan ineens de grond onder iemands voeten verschuiven. En het is een pijnlijk feit dat wanneer mensen tegenslagen als deze krijgen, ze daardoor moeilijker uit de armoede komen. 2 op de 5 mensen lukt dit niet binnen 5 jaar. 

Wat de vrijwilligerspremie betreft. We hebben het afgelopen december gehad over hoe waardevol onze vrijwilligers zijn. Toen ging het om het presentje waar veel vrijwilligers geen gebruik meer van konden maken, nu gaat het om een bezuiniging. Elke vrijwilliger is van waarde en die waarde moeten we waarderen en niet korten als een soort sluitpost. 

Daarom steunen wij de voorgenomen motie om de versoberingen van de drie armoederegelingen uit dit voorstel te halen.