Maandag 25 mei is in de commissie Ruimte & Economie het verslag besproken van het raadsonderzoek naar het verloop van ruimtelijke projecten. Het verslag heeft de titel ‘Samenspel op Schouwen-Duiveland’. Hieronder mijn betoog, waarin ik twee moties aankondig die de PvdA tijdens de raadsvergadering op 4 juni wil indienen.

De PvdA-fractie spreekt allereerst haar grote dank uit aan een ieder die aan de totstandkoming van dit rapport heeft meegewerkt. Het rapport is duidelijk evenzo de daarop gebaseerde conclusies en aanbevelingen. De PvdA onderschrijft ze allemaal.

Maar er moet nu wel wat gaan gebeuren! De lessen voor de toekomst die uit dit rapport blijken, moeten wel binnen de gemeente geïmplementeerd worden. Op dat punt komt de onderzoekscommissie in aanbeveling 5 niet verder dan de aanbeveling aan de raad en aan het college om met elkaar in gesprek te gaan over de wijze waarop de raad invulling gaat geven aan de conclusies van de commissie en het implementeren van de aanbevelingen.

Het komt de PvdA voor dat deze aanbeveling zich te veel richt tot alleen de raad. Een behoorlijk groot aantal opmerkingen e.d. in het rapport ziet ook op de werkwijze van het college en naar onze mening ook op die van de ambtelijke organisatie.

Met name het ambtelijke apparaat is van groot belang bij de voorbereiding en uitvoering van beleid; de inrichting van projectorganisaties, contacten met initiatiefnemers etc. en dient dus in het geheel meegenomen genomen te worden. Zo ontwikkelen we ook dat zij naar college en raad indien nodig meer gezaghebbend “nee” of “anders” kunnen en mogen zeggen. Het is naar de mening van de PvdA altijd beter om niet alleen over ambtenaren, maar juist ook met ambtenaren te praten. Dat heeft de onderzoekscommissie zelf ook gedaan. Het is dan ook van groot belang ook het ambtelijk apparaat vanaf het begin af aan in dit proces te betrekken.

Om invulling te geven aan aanbeveling 5 zou de PvdA-fractie graag zien dat het Presidium (uiteraard inclusief de Griffier); het College van B&W (of enkele van hun leden) en de gemeentesecretaris en / of enkele door haar aan te wijzen ambtenaren het rapport eerst doornemen om zo tot een concept-actieprogramma te komen van onderwerpen die gelet op het rapport opgepakt moeten worden, waarbij vermeld wordt wie van welk actiepunt eigenaar is en dat voorzien wordt van een prioritering in de tijd, waarbij de urgentie van verandering een rol dient te spelen. Dat actieprogramma zou dan wat de PvdA betreft vervolgens in de vorm van een raadsvoorstel aan de raad voorgelegd kunnen worden wat ons betreft uiterlijk in het 4e kwartaal van dit jaar. Dat maakt e.e.a. minder vrijblijvend, meer richting gevend en daardoor waarschijnlijk meer effectief.

De PvdA is van plan daartoe een motie indienen.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de cultuur binnen de raad en de taakopvatting en werkwijze van sommige fracties en hun individuele leden een belangrijke, maar helaas meestal geen positieve rol bij de onderzochte projecten hebben gespeeld. De PvdA vindt dan ook dat de raad de publicatie van het onderzoeksrapport ook moet aangrijpen om de discussie over de bestuurscultuur weer op te pakken. Individuele belangenbehartiging, zoals daar op dit moment op Schouwen-Duiveland door fracties en hun individuele leden invulling aan gegeven wordt, is een voorbeeld van de huidige cultuur die naar de mening van de PvdA zo onwenselijk en ontwrichtend is dat daar nu al direct mee gestopt zou moeten worden. Het tegengaan uitwassen van een bestuurscultuur laat zich slecht in besluiten verwoorden. Bovendien willen we ook voorkomen dat er op de persoon en niet op de bal gespeeld wordt. “Ombudswerk” c.q. individuele belangenbehartiging kan door politieke partijen ook in een andere vorm gegeven worden en wel zodanig dat die raads- en commissieleden vanuit rolzuiverheid invulling aan hun eigen rol kunnen geven hetwelk onontbeerlijk is voor een effectief samenspel met het College (o.a. blz. 13 van het rapport) en waardoor de controlerende taak van de raad niet onder druk komt te staan (o.a. blz. 14 van het rapport).

De PvdA is dan ook van plan een motie indienen die in meer algemene bewoordingen gegoten zal zijn, waarbij de Raad uitspreekt dat ombudswerk of individuele belangenbehartiging – zoals door de onderzoekscommissie bedoeld – door raads- en (burger)commissieleden onwenselijk is.

 

Het bericht Bespreking verslag Raadsonderzoek verscheen eerst op PvdA Schouwen-Duiveland.