In december heb ik schriftelijke vragen gesteld over het kwijtschelden van (gemeentelijke) schulden. Het betreft schulden die zijn ontstaan door te veel of ten onrechte ontvangen uitkeringen. In februari kregen we antwoord op de vragen. Deze antwoorden waren voor ons aanleiding om ons nog wat meer in de problematiek te verdiepen. We hebben een notitie geschreven ( Notitie kwijtschelding PvdA fractie maart 2020  ) en in die notitie kwamen we tot de conclusie dat er binnen onze gemeente mogelijkheden zijn om de beleidsregels met betrekking tot kwijtschelding van (gemeentelijke) schulden wat socialer te maken. Het gaat over mensen die in een kwetsbare positie verkeren, dat moeten we ons realiseren. Zo lang zij bezig zijn met het terugbetalen van de ontstane schuld zullen zij niet ‘met een schone lei’ kunnen beginnen. Het schuldenvrij raken zal hoogstwaarschijnlijk ook een belangrijke bijdrage leveren aan een opstap naar werk.

Omdat het denkbaar is dat als gevolg van de Corona-crisis meer mensen in financiële problemen komen is het volgens de PvdA juist nu nodig om ons beleid aan te passen. De landelijke Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact van de Coronacrisis (bestaande uit o.a. burgemeesters en de directeur van de VNG) adviseerde in mei ook een ruimer kwijtscheldingsbeleid om te voorkomen dat problemen zich opstapelen.

Het vaststellen van de beleidsregels is een bevoegdheid van het college, maar als raad kunnen we er bij het college natuurlijk wel op aandringen om de regels wat vriendelijker te maken. Daarom dien ik donderdag 4 juni een motie in waarin we het college verzoeken om de regels socialer te maken.

Ik citeer (nog een keer) uit het VNG-essay dat als bijlage bij de evaluatie van het sociaal domein was gevoegd. “Wat steeds duidelijker wordt is dat aansluiting op behoeften en mogelijkheden van mensen slechts kansrijk is als aan een bepaalde mate van bestaanszekerheid is voldaan: zekerheid ten aanzien van wonen, werk en inkomen. Dwars door het domein van zorg en ondersteuning dendert het vraagstuk van armoede, stress, (woon)onzekerheid en daarmee voor een niet onaanzienlijke groep: van het overleven.”

De verbeteringen van de beleidsregels die we hier voorstellen zouden er voor kunnen zorgen dat de voor de betrokkenen een stukje van die onzekerheid en armoede wordt weggenomen.

Het bericht Motie kwijtschelding verscheen eerst op PvdA Schouwen-Duiveland.