SOEST/SOESTERBERG - Tijdens de besluitvormende raadsvergadering van vorige week donderdag heeft POS ingestemd met de zogeheten Doelgroepenverordening van de gemeente Soest. Het doel is dat er meer betaalbare woningen moeten kunnen worden gebouwd, maar ook behoud van sociale en middenhuurwoningen voor de toekomst. Een motie van de ChristenUnie/SGP die POS mee heeft ingediend is overgenomen: er komt een onderzoek naar zelfbewoningsplicht voor koopwoningen in de gemeente Soest om beleggers te ontmoedigen.

Andere onderwerpen waren de bouw van appartementen aan de Moerbessenberg in Soesterberg en de sloop van de dichtgetimmerde duplexwoningen en bestemmingsplan Chalonhof in Soest. In beide gevallen kon raadslid Stormbroek niet stemmen omdat hij vanwege privéomstandigheden niet bij deze agendapunten aanwezig kon zijn.  Waar hij, en dus POS, wél tegen hebben gestemd (met enkel de PvdA als medestander) is het zogeheten Ontwikkelbeeld Amersfoort dat een beeld moet schetsen na 2030.

“Volgens dat beeld komen er na 2030 tienduizenden woningen bij in de Regio Amersfoort, de meesten overigens bij Amersfoort, Nijkerk en Barneveld, maar ook Soesterberg staat het een en ander te wachten. De geschetste openbaarvervoersverbinding middels een lightrail tussen Utrecht en Amersfoort vinden we interessant en als die toch langs Soesterberg komt, verdient Soesterberg ook een halte. Waar we alleen minder enthousiast van worden is als die halte wordt gekoppeld aan een woningbouwopgave van nog weer veel meer woningen”, aldus fractie-assistent Michel Janssen die zich namens de fractie heeft gespecialiseerd in het onderwerp.

In de zogeheten Omgevingsvisie hebben de inwoners van Soest en Soesterberg aangegeven veel waarde te hechten aan het dorpse en groene karakter van hun dorpen. Het is echter onduidelijk wat het Ontwikkelbeeld daar voor invloed op heeft. “Wij vinden dat er te veel nadruk ligt op verdergaande verstedelijking, al dan niet opgelegd door het Rijk. Alleen proberen wij als lokale partij de belangen van onze inwoners zoveel mogelijk te behartigen. Daarbij is onduidelijk of het instemmen met de ontwikkelingen betekent dat we daar over tien jaar aan worden gehouden. Behoud van het dorpse en groene karakter is voor ons leidend, ook ‘binnenstedelijk’. Daarom hebben wij hiertegen gestemd”, aldus Stormbroek.