SOESTERBERG/SOEST – Komende Oud en Nieuw wordt als een feest zonder (legaal) vuurwerk. In de gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waar kort gezegd de regels over openbare orde en veiligheid in zijn opgenomen, is nu ook een afsteekverbod voor vuurwerk in de categorieën F2 en F3 opgenomen. Daarmee wordt Soest de eerste ‘vuurwerkvrije’ gemeente van de provincie Utrecht. Mede ook omdat de (aangenomen) motie van POS en anderen die vuurwerkshows mogelijk moeten niet wordt uitgevoerd.

“Wij snappen de gedachten achter een verbod op consumentenvuurwerk, zeker gezien de overlast die ermee gemoeid gaat. Wij denken alleen dat, zeker in de coronatijd, dat verbod niet te handhaven is. Ook is er nog geen landelijk beleid en blijft de verkoop legaal. Daarbij geloven wij dat in dit moeilijke jaar al zoveel is ontnomen bij veel mensen. Denk aan ondernemers die vuurwerk verkopen en iets aan gemiste inkomsten willen inlopen, maar ook aan mensen die op een verantwoorde manier met vuurwerk omgaan en nog één keertje dit rotjaar eruit willen knallen. Een polderoplossing, het uitstellen van het verbod voor een jaar en er volgend jaar nog eens naar kijken, hadden wij dit jaar gepast gevonden”, aldus raadslid Gerben Stormbroek.

Niet uitvoeren motie

Een andere motivatie om samen met Soest2002 en andere partijen een wijzigingsvoorstel in te dienen om het verbod een jaar uit te stellen ligt in het feit dat het college de ‘vuurwerkshowmotie’ van POS en andere partijen uit februari niet wenst uit te voeren. “Dat zou betekent dat er bij de komende jaarwisseling helemaal niets is, ook niet voor de welwillenden die in het coronajaar nog ‘iets’ van saamhorigheid willen voelen bij de jaarwisseling.” Tijdens de eerste behandeling van de APV gaf de burgemeester, in antwoord op de vragen van Stormbroek, aan dat hij betreffende motie niet wenste uit te voeren. Dit zonder toelichting vooraf. “Ik vond dat volstrekt onvoldoende uitleg over waarom hij een aangenomen motie van de gemeenteraad niet wilde uitvoeren.”

In de motie werd verzocht om onderzoek te doen naar de mogelijkheid tot het organiseren van collectieve vuurwerkshows, in combinatie eventueel met een lichtshow, in Soest en Soesterberg. “Gezien de financiële en grotere maatschappelijke problemen, mede door het coronavirus, begrijp ik de toelichting van de burgemeester op mijn vragen en waarom er nu geen geld en mankracht is om de motie uit te voeren. Waarom hij in de zeven maanden tot vorige week hier niets over heeft gezegd behalve vorige week en het wachten was tot ik hem heb moeten bevragen in de raad voor een toelichting, doet wel de wenkbrauwen fronsen. Daar moeten we het op een later moment nog over hebben”, aldus raadslid Stormbroek.

Lachgas en steekwapens

Tijdens dezelfde behandeling van de APV heeft de fractie van POS andermaal aangedrongen op een verbod op handel en gebruik van lachgas op straat. Vorig jaar sneuvelde een amendement (wijzigingsvoorstel) nog bij de behandeling van de APV. Begin volgend jaar moet er landelijk beleid komen, wat de reden is waarom het college ook dit jaar geen verbod in de APV wil opnemen. “Als dat landelijke verbod er niet komt, gaan we andermaal aandringen op een gemeentelijk verbod”, aldus Stormbroek. Een gevraagd verbod voor het dragen van steekwapens voor jongeren onder de 18 heeft het ook niet gered, omdat dat juridisch niet schijnt te kunnen. Wel gaat, in aanvulling op suggesties van de fractie van POS, het college werk maken van voorlichting aan jongeren over steekwapens.

Regionale Energiestrategie Amersfoort (RES)

Tijdens dezelfde raadsbehandeling kwam het ‘concept bod’ van de regio Amersfoort aan bod. Kort gezegd betekent dat het aanbod aan het Rijk over hoe de regio, waar Soest onderdeel van is, in 2030 49 procent minder CO2 gaat uitstoten. Ondanks grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, zo kunnen er door allerlei redenen in feite nergens in de gemeente windmolens komen en blijft betaalbaarheid voor gemeente en inwoners een groot vraagteken, heeft POS wel (schoorvoetend) ingestemd. “Het was nog een concept dat verder moet worden uitgewerkt. Als de uitwerking onvoldoende is, dan kan het zomaar zijn dat we bij de definitieve versie tegenstemmen”, besluit Stormbroek.