In november heeft de gemeenteraad de begroting 2020-2023 van het college besproken. GroenLinks heeft bij de vergadering over de begroting een betoog voorgedragen. Ook heeft GroenLinks 3 amendementen en 2 moties (mede-)ingediend. Het betoog, en een van de amendementen, kunt u hieronder lezen.

Beste toehoorders, 

 

5 november hebben wij onze zorg geuit over de begroting m.b.t. de bouwplannen. Uit die begroting ontstaat namelijk het beeld dat bouwen voor de Randstad zwaarder weegt dan het beschermen van onze natuurgebieden onze open en unieke landschap. Wethouder Van Leenen gaf aan dat we niet voor de Randstad bouwen, maar voor onszelf. 

Daarnaast heeft hij tijdens de woontop van 7 november verzekerd dat er enkel gebouwd zal worden op de huidige bouwlocaties en dat er geen nieuwe bouwlocaties bij zullen komen. 

Uit de begroting spreekt immers een ander beeld, wordt er geen enkele beperking gesteld aan het aantal te bouwen woningen en het aantal hectares, gaat het over de bouw en maximaal produceren’, ‘een continue bouwstroom’, ‘de bijdragen aan de verstedelijkingsopgaven van de Rotterdamse regio’ en ‘onderhandeling met de provincie over een groter woningcontingent. 

Want zoals de heer Westdijk al terecht opmerkte: als je die 150 hectare extra bebouwing verkeerd verdeelt wordt het open landschap evengoed vernietigt. Voorbeelden hiervan zien we helaas al. Zoals de landgoederen te Bonaventura .Of kavels in de de oudste polder- Sint Anthoniepolder. 

Of ondanks een uitspraak van de Hoge Raad wordt er toch gekeken welke mogelijkheden er zijn om toch in de open polder te Puttershoek te laten bouwen. 

Daarom zijn we blij dat wethouder Van Leenen nadrukkelijk benoemt dat vrees voor het verder verdwijnen van open landschap onterecht is. We willen daarom drie amendementen indienen om de begroting tekstueel aan te passen, zodat hier naar zowel de bewoners als de raad duidelijkheid over is. 

De HW vergrijst: dus ook onze ouderen hebben de toekomst! De gemeente moet haar best doen om WERKELIJK in beeld te krijgen naar WELKE MANIER van wonen de voorkeur van heel veel verschillende ouderen uitgaat. Aan hoeveel muren en hoe hoog hebben we niet veel. 

We willen een inclusieve samenleving zijn; wat dat is en hoe we dat communiceren kunnen we leren!. Zie amendement Pahladsingh en Rood 

HW Werkt heeft een onderzoek nodig naar welke uitvoeringsorganisatie past bij de doelen. Aansturing in Enthousiasme, Durf en creativiteit! Dat is nodig! Zegt GL. 

Daklozen in de HW: de wethouder heeft contact met de stichting. Dat is mooi. Wethouder, u weet de raad te vinden als er concreet financiële hulp nodig is. We kunnen dit grote probleem niet aan ons voorbij laten gaan en door anderen op laten lossen. 

Jeughulp; er breken spannende tijden aan als we gaan ingrijpen en we de grote tekorten willen terugdringen. GL dringt aan op heldere communicatie naar de inwoners! Het kind moet centraal staan, niet het geld. 

we zijn zeer nieuwsgierig naar de cultuurnota die in januari op de agenda staat. In eerste instantie wilde GL echt het resultaat afwachten van de cultuurnota die samen met het veld tot stand moet zijn gekomen. Een mooi voorbeeld van inclusieve samenleving. Bij nader inzien lijkt het noodzakelijk om toch alvast uitspraak te doen over het belang ván en middelen vóór muziekonderwijs op basisscholen..Mocht dit nog niet in de nota zitten, dan bij deze. (Zie motie / PvdA /die we mede indienen) 

Zoals tijdens de beeldvormende vergadering reeds gemeld is GroenLinks van mening dat de begroting op het gebied van duurzaamheid ernstig tekort schiet. We hebben ons geconformeerd aan de afspraak per 2040 energieneutraal te zijn. Dat gaan we in dit tempo niet halen en dus schuiven we de rekening door naar een volgende generatie. Daarom heeft GroenLinks het amendement met betrekking tot het verhogen van de reserve energietransitie mede ingediend. Landelijk worden de doelstellingen niet gehaald en in onze gemeente blijven we zelfs op die cijfers achter. Eigenlijk is dit voor GroenLinks wel het minimale dat we moeten doen. 

GroenLinks wacht met smart op de behandeling van het beleidsplan openbare ruimte. Hier valt de komende jaren veel te winnen als het gaat om de biodiversiteit in de HW. Een eigen landschapsecoloog blijft voor GroenLinks hierin de belangrijkste insteek.  

GroenLinks is blij dat er meerdere partijen zijn die het openbaar vervoer als hoge prioriteit hebben. Een hoogwaardig alternatief voor de auto is wat we nodig hebben om de mobiliteit in de komende jaren te verbeteren. Laten we daar met elkaar op inzetten in plaats van iedere keer de verlengde A4 van stal te halen.

 

De gemeenteraad van de Gemeente Hoeksche Waard, in vergadering bijeen op 12 november 2019,

 

Kennis genomen hebbend van het Collegevoorstel dd 16 oktober 2016 Begroting 2020-2023 gemeente Hoeksche Waard;

 

 

Besluit

 

De begroting  op de volgende punten tekstueel te wijzigen (wijzigingen zijn vetgedrukt) :

 

1. Tekst pagina 4: Daarom werken we integraal aan de kwaliteit van de sociale en ruimtelijke omgeving, het landschap, de cultuur, de werkgelegenheid, bereikbaarheid, de kwaliteit en nabijheid van noodzakelijke voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn, winkelen en onderwijs en een passende woningvoorraad. 

Wijzigingsvoorstel: Daarom werken we integraal aan de kwaliteit van de sociale en ruimtelijke omgeving, het open polderlandschap, de natuurgebieden, de cultuur, de werkgelegenheid, bereikbaarheid, de kwaliteit en nabijheid van noodzakelijke voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn, winkelen en onderwijs en een passende woningvoorraad.

2. Tekst pagina 9: De inzet is om de komende jaren maximaal te produceren en in ieder geval vanuit de gemeente de bouw maximaal te faciliteren zodat niet alleen voor de eigen behoefte maar ook in de behoefte aan woningen van jonge huishoudens van buiten de Hoeksche Waard kan worden voorzien. 

Wijzigingsvoorstel: De inzet is om de komende jaren naar behoefte te produceren en in ieder geval vanuit de gemeente de bouw optimaal te faciliteren zodat niet alleen voor de eigen behoefte maar ook in de behoefte aan woningen van jonge huishoudens van buiten de Hoeksche Waard kan worden voorzien. Bouw zal daarbij enkel plaatsvinden op de huidige bouwlocaties. Dit met maximale bescherming tegen versnippering en verdwijnen van het open polderlandschap.

3. Tekst pagina 167 m.b.t. woonlocaties: Met de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente afspraken rondom woningbouw gemaakt. Daarmee is de basis gelegd voor de ruimtelijke structuur om te ontwikkelen. Dit is voor de gemeente geen eindpunt. Met de provincie zijn we in onderhandeling om een groter woningcontingent te krijgen. Dat extra contingent is nodig om de vitaliteit van de kernen in stand te houden en daar waar mogelijk nieuwe locaties te ontwikkelen om de opvang vanuit het stedelijk gebied op te kunnen vangen. Hierdoor kunnen we gestalte geven aan het gezinseiland-principe. Onderdeel van de woonvisie is een woningbouwprogramma dat de leidraad wordt voor toekomstige ontwikkelingen. 

Wijzigingsvoorstel: Met de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente afspraken rondom woningbouw gemaakt. Daarmee is de basis gelegd voor de ruimtelijke structuur om te ontwikkelen. Dit is voor de gemeente geen eindpunt. Met de provincie zijn we in onderhandeling om een groter woningcontingent te krijgen. Dat extra contingent is nodig om de vitaliteit van de kernen in stand te houden en daar waar mogelijk nieuwe locaties te ontwikkelen om de opvang vanuit het stedelijk gebied op te kunnen vangen. Hierdoor kunnen we gestalte geven aan het gezinseiland-principe. Onderdeel van de woonvisie is een woningbouwprogramma dat de leidraad wordt voor toekomstige ontwikkelingen

 

En gaat over tot de orde van de dag

 

 

S. Hol

Fractie GroenLinks