Na jaren van beperking van uitgaven wegens de artikel 12 status van de gemeente Ten Boer, is er nu enige ruimte om weer geld beschikbaar te stellen.

Het is mooi dat de PvdA een motie indient waarin gevraagd wordt de oude gewoonte weer op te pakken waarbij mensen met een laag inkomen aan het einde van het jaar een extraatje van de gemeente krijgen (met algemene stemmen aangenomen). Dan een tweede motie van GroenLinks en de PvdA over het kinderpardon: ‘Ze zijn weer thuis’ (Ook met algemene stemmen aangenomen.)

Begrotingsruimte

Wil Ten Boer nog dit jaar een aantal achterstanden wegwerken, of urgente zaken aanpakken dan moet dat snel. Immers in 2019 beslist de nieuwe gemeente Groningen over besteding van middelen.

Artikel 12 heeft wel een aantal ‘gaten’ geslagen. Letterlijk is dat in de Lageweg tussen Garmerwolde en Thesinge. Het college had duidelijk de drone-opname gezien, die Dorpsbelangen Thesinge gemaakt heeft over de toestand van deze verbinding. Kuilen vol water, stralend in de zon, zeggen meer dan een inspectierapport. De reconstructie was dan ook een van de investeringsvoorstellen.

Dorpsbelangen was dan ook nieuwsgierig naar het besluit en het halve bestuur was aanwezig op de publieke tribune. Ze kregen wat ze wilden: een reconstructie met een toezegging dat er met Dorpsbelangen en met aanwonenden overlegd zou worden over ontwerp en aanpak.

GroenLinks had extra nadruk gelegd op veiligheid voor fietsers en voetgangers.

De raad kon verder instemmen met de keuzes van het college om achterstanden snel weg te werken. Bij de voorjaarsnota komen de zaken die nog even tijd hebben aan de orde.

GroenLinks zou GroenLinks niet zijn als we geen aandacht zouden vragen voor burgerparticipatie. Iedereen wil ‘Vitale dopen’ behouden. Maar hoe bepaal je wat een specifiek dorp ‘vitaal’ maakt? Wie moet dat bepalen? De dorpen zelf moeten daar over meebeslissen. In de nieuwe gemeente is het waarschijnlijk niet mogelijk dat B&W met alle dorpsverenigingen overlegt. Gelukkig bestaan daar intussen digitale alternatieven voor. We stelden voor uit te zoeken wat b.v. Citizen Lab hierin kan betekenen. Steden als Den Haag en Schiedam werken daar al mee volgens. Ook internationaal zijn er (goede) ervaringen op het web te vinden.

Toeval of niet: nu was er net een voorstel in het nieuws om rotjes afschieten met oud en nieuw te verbieden. Een aanleiding om als afscheid van Ten Boer als gemeente bij de jaarwisseling ook in kleine dorpen vuurwerkshows te organiseren. De show in Ten Boer was afgelopen keer succesvol, maar werd nagenoeg alleen bezocht door inwoners van het dorp Ten Boer zelf.

Laat een show de norm worden bij  viering van oud en nieuw en hou op met individueel vuurwerk afschieten!