Geacht college,

D66 Tilburg staat voor een transparante en open gemeentelijke organisatie. Dit betekent onder meer dat de informatie die de gemeente tot haar beschikking heeft vrij toegankelijk dient te zijn. De privacywetgeving is hierbij kaderstellend. De gemeente Tilburg maakt in dit kader sinds 2017 ‘open data’ beschikbaar via de websites www.dataplatform.nlen www.data.overheid.nl.[1]Voorbeelden van beschikbare open datasets zijn de locaties van monumentale bomen, openbare toiletten, (civiele) kunstwerken, rioolputten en hondenpoepbakken. Via de website www.waarstaatjegemeente.nlzijn verschillende cijfers over de gemeente Tilburg als open data te downloaden.

Het belang van open data wordt onderschreven door het kabinet. Het regeerakkoord zegt daarover: ‘De overheid beschikt over veel algemene, openbare informatie. Deze data worden goed vindbaar en toegankelijk gemaakt, in de vorm van open data.’Momenteel is in het parlement het initiatiefvoorstel Wet open overheid (Woo) aanhangig. Deze wet moet een einde maken aan het vrijwillig ter beschikking stellen van overheidsgegevens als open data aan derden.

Sinds dit jaar ontsluiten 109 gemeenten – vanuit het Actieplan Open Overheid 2018-2020 en de Digitale Agenda 2020 – hun raadsinformatie als open data in samenwerking met VNG en Open State Foundation.[2]Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 werd hiermee bijvoorbeeld de website WaarOverheid.nl gebouwd. Deze website zette raadsinformatie automatisch op de kaart met slimme algoritmes en gaf gebruikers een seintje wanneer de raad over hun eigen wijk of buurt sprak.

Gemeentelijke informatie, informatie van het college aan de raad én raadsinformatie zijn nog niet beschikbaar als open data.[3]Het grote voordeel van het beschikbaar stellen van deze informatie als open data is dat de informatie herbruikbaar wordt en app-bouwers, data-analisten of datajournalisten nieuwe toepassingen kunnen bouwen die de lokale democratie versterken. Het beschikbaar stellen van informatie als open data creëert tevens mogelijkheden voor het langer bewaren daarvan. Het door de gemeente Tilburg gebruikte raadsinformatiesysteem Notubiz is niet speciaal ontwikkeld voor digitale archivering.

Wat is het huidige beleid van het college ten aanzien van het beschikbaar stellen van gemeentelijke informatie als open data? Hoeveel databestanden zijn sinds 2017 beschikbaar gesteld als open data? Via welke websites zijn deze databestanden te raadplegen? Welke mogelijkheden ziet het college om het beschikbaar stellen van gemeentelijke informatie als open data op korte termijn verder te intensiveren? Heeft het college overwogen om de informatie die het aan de raad stuurt en raadsinformatie als open data beschikbaar te stellen? Wat waren de overwegingen om dit vooralsnog niet te doen? Ziet het college mogelijkheden om, in overleg met de griffie, de informatie die het aan de raad stuurt alsmede raadsinformatie alsnog beschikbaar te stellen als open data, bijvoorbeeld via het genoemde samenwerkingsverband met de VNG en Open State Foundation? Kan het college hier in overleg met de griffie op korte termijn een plan voor opstellen en delen met de raad? Wat is het huidige beleid van het college ten aanzien van de digitale archivering en ontsluiting van gemeentelijke informatie én raadsinformatie? Hoe lang blijft gemeentelijke informatie digitaal benaderbaar? Is het college bereid, in overleg met de griffie, de mogelijkheden te onderzoeken waarop gemeentelijke informatie en raadsinformatie beter en langer digitaal kunnen worden ontsloten?

Namens de D66-fractie,

Yaşar Sazak Koen van der Krieken