Een fiets verbindt je met de samenleving en maakt het makkelijker om mee te doen. Maar wanneer je in armoede leeft, is dat niet vanzelfsprekend. Een fiets is duur, reparaties ook en misschien heb je nooit leren fietsen. Tijd om oog te hebben voor mobiliteitsarmoede, wat ons betreft. We brengen een voorstel in de Gemeenteraad.

Wanneer je leefwereld klein wordt

In gesprek met mensen die krap bij kas zitten, wordt steeds duidelijk hoe belangrijk het is om je vlot te kunnen verplaatsen. Wat vanzelfsprekend lijkt, wordt een hele uitdaging zonder vervoermiddel. Denk maar aan jonge kinderen naar de peutervoorziening brengen, een oudergesprek bijwonen op school, een opleiding of inburgeringscursus volgen, vrijwilligerswerk of mantelzorg doen, solliciteren of naar je werk gaan, een bezoek aan je familie, vrienden of sportclub. Je leefwereld en kansen om mee te doen in de samenleving worden kleiner. Wanneer iemands financiële situatie verslechtert, heeft deze persoon minder sociaal contact en omgekeerd, blijkt uit recent onderzoek. Wat ons betreft een extra reden om te zorgen dat mobiliteit geen belemmering is.

Goedkoop fietsen in Tilburg

Een fiets is een laagdrempelige, duurzame en gezonde manier om je te verplaatsen. Daarom heeft de gemeente Tilburg de ambitie uitgesproken om meer mensen op de fiets te krijgen.  Maar wanneer je moet rondkomen van 50 euro per maand, is een fiets nog steeds duur. Gelukkig zijn er in Tilburg een aantal mooie initiatieven om fietsgebruik mogelijk te maken. Zo heeft Stichting Leergeld in 2018 bijna 500 fietsen toegewezen aan kinderen vanaf groep 5 tot 18 jaar. La Poubelle knapt dan weer weesfietsen op van AFAC, die tegen een verwijsbrief vanuit de bijzondere bijstand of via de goederenbank verstrekt worden. Je fiets repareren met een kleine portemonnee kan bij een van de repair cafés en verschillende vrijwilligersinitiatieven geven fietsles.

 

Mobiliteit mag nooit een belemmering zijn om mee te doen.

 

Waar de schoen wringt

Er zijn mooie initiatieven in onze stad. Maar niet iedereen kent deze initiatieven. En ze zijn nog niet goed op elkaar afgestemd. Daarnaast zijn de regels niet eerlijk. Je maakt alleen aanspraak op een gratis fiets uit de bijzondere bijstand als je actief op zoek bent naar een baan. Dus niet als mantelzorger of vrijwilliger. Hulpverleners geven aan dat de mogelijkheden op dit moment te beperkt zijn en zij nog te vaak mensen niet vooruit kunnen helpen.

Verder geven zowel Stichting Leergeld als La Poubelle aan dat het erg moeilijk is om aan voldoende kinderfietsen te komen. Kinderfietsen worden intensiever gebruikt en slijten dus sneller.

Ons voorstel

Mobiliteit en bestaanszekerheid zijn nadrukkelijk aan elkaar verknoopt. Het is tijd dat de gemeente hier in samenhang over na gaat denken. Andere gemeenten pionieren al op dit gebied. Zo opent de gemeente Rotterdam een eigen Fietsenbank. Dit zien we als een mooie inspiratie voor Tilburg. Daarom vragen we de gemeente een onderzoek te doen naar de aard, omvang en mogelijke oplossingen van mobiliteitsarmoede. Omdat iedere Tilburger een fiets verdient. Omdat iedere Tilburger mee moet kunnen doen.

 

Bas van Weegberg

Liesje Carlier