De jaarwisseling ligt inmiddels enkele dagen achter ons. De excessen lijken Tilburg te hebben overgeslagen, maar de Tilburgse GroenLinks fractie houdt zorgen over het particulier afsteken van vuurwerk en alle problemen en ellende die dit met zich mee brengt. De individuele vrijheid van het afsteken van vuurwerk weegt niet meer op tegen de maatschappelijke kosten. Het is hoog tijd voor een nieuwe balans.

Voor de jaarwisseling sprak een meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad zich al uit voor een vuurwerkvrije stad in de toekomst. GroenLinks is blij met dit duidelijke signaal en ook de ambitie die het college heeft om in de komende jaren flinke stappen te gaan zetten.

De afgelopen jaarwisseling, met alle vreselijke incidenten, heeft de discussie naar een nieuw momentum getrokken. Er wordt in Den Haag gewerkt aan een landelijk vuurwerkverbod, waar steeds meer partijen zich voor uit lijken te spreken. Het kan zomaar zijn dat bij de komende jaarwisseling het particulier afsteken van vuurwerk al verboden is. Steeds meer Nederlanders spreken zich uit voor een landelijk verbod en geven tevens aan dat ze er geen problemen mee hebben wanneer dit ingevoerd wordt.

De GroenLinks fractie is benieuwd naar de evaluatie van de voorbije jaarwisseling. Daarnaast vragen we het college;  1a. Wat is het aantal gemelde incidenten, bij zowel de politie als eigen communicatiekanalen, van zowel legaal als illegaal vuurwerk van de voorbije weken? En hoe is dit ten opzichte van het voorgaande jaar? b. Kan het college inzicht geven in de Tilburgse slachtoffers van vuurwerk die zijn binnen gekomen bij ziekenhuizen en huisartsenposten, en hoe verhoud zich dit aantal van vorig jaar? c. Hoeveel schade is er ontstaan aan gemeentelijke eigendommen? d. Wat zijn de evaluaties van de 20 vuurwerkvrije-zones? e. Hoe kijkt het college naar het vreselijke drama dat zich in Arnhem heeft afgespeeld? Kan er een beeld geven van de veiligheidsrisico’s van (il)legaal opgeslagen of afgestoken vuurwerk voor de stad Tilburg? f. Welke andere lessen neemt het college mee van de ingezette aanpak van de voorbije jaarwisselingen op handhaving, het opsporen van illegaal vuurwerk en het instellen van vuurwerkvrije zones?

2a. Zijn er mogelijkheden dat het aantal vuurwerkvrije-zones voor komende jaarwisseling wordt opgehoogd? b. Is er bereidheid om strenger op te treden tegen het afsteken van vuurwerk in zones rondom ziekenhuizen, scholen en dichtbewoonde gebieden? c. Is er bereidheid om bij de Tweede Kamer en het kabinet te lobbyen voor een landelijk vuurwerkverbod?