https://utrecht.christenunie.nl/k/n6169/news/view/1263227/43795/Ouderen Amsterdam resizeJe een maandlang verdiepen in een thema als eenzaamheid. Wat betekent dat? We hebben experts gesproken, onderzoeken gelezen, de wethouder bevraagd, werkbezoeken gedaan en de achterban gepolst.

Eenzaamheid is spijtig genoeg onderdeel van het leven, net als bijvoorbeeld verdriet. Het wordt een ernstig probleem bij langdurigheid, waardoor mensen in een neerwaartse spiraal terecht kunnen komen van negatief denken en zich terugtrekken. Daardoor kan het zelfvertrouwen verder afnemen en trekken mensen zich nog verder terug. Chronische eenzaamheid is een vergelijkbaar gezondheidsrisico als roken, alcoholverslaving en overgewicht. 

Dit is de reden om eenzaamheid als een maatschappelijk probleem te zien en de overheid hierin een rol toe te dichten. Zo lanceerde de minister het actieprogramma Een tegen Eenzaamheid (https://www.eentegeneenzaamheid.nl), waarbij de uitvoering daarvan bij de gemeenten ligt. Nu blijkt wel dat gemeenten naarstig op zoek zijn naar antwoorden hoe eenzaamheid echt verminderd kan worden. Goede reden voor ons als fractie van de ChristenUnie om de gemeente Utrecht scherp te houden op de faciliterende en verbindende rol die zij kunnen spelen en nog meer te vragen naar prioriteiten in doelen en doelgroepen.  

Actieplan eenzaamheid

Gelukkig zit wethouder Maarten van Ooijen niet stil op dit onderwerp en presenteert hij in maart het actieplan ‘Routekaart tegen eenzaamheid’. De kern van dit plan is om met veel verschillende partijen, van zorgorganisaties tot aan commerciële partijen, afspraken te maken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het signaleren en aan het verminderen van eenzaamheid. Wat we als fractie hebben gezien door het bezoek aan Johan Roodenrijs, supermarktmanager van een paar blauwe supermarkten in Den Haag, is dat juist onorthodoxe partijen kunnen bijdragen aan verminderen van eenzaamheid. We zullen mondelinge vragen stellen om de wethouder uit te dagen verbindingen aan te gaan met juist dit soort organisaties. 

Daarnaast zullen we als fractie scherp blijven op de resultaten van dit plan. Mooi om te praten en elkaar te vinden, maar nog beter om meetbaar te maken of we nu echt verschil maken in de levens van mensen. We roepen de gemeente op om drempels bij mensen (denk aan: kennistekort, vooroordelen, onwetendheid, eigen gerichtheid) met betrekking tot eenzaamheid te beslechten. 

En verder, wat kunnen wij allen doen? Daar gebruiken we graag de woorden van Maarten van Ooijen in het interview voor. Als je mensen tegenkomt die eenzaam zijn, vraag wie ze zijn, wat hun talenten zijn, wat hen uniek maakt, probeer te helpen met activeren en heel simpel: blijf gewoon nog wat langer!