https://utrecht.christenunie.nl/k/n6169/news/view/1132632/43795/Rijtjeshuis.jpgHet afgelopen jaar kwam er een controversieel onderwerp langs: de erfpacht. Sommige huiseigenaren bezitten wel het huis zelf, maar niet de grond eronder. Omdat de Utrechtse bodemprijzen steeds hoger worden, streeft de gemeente ernaar om de grond te verkopen aan de huiseigenaren; de pacht of canon die ze jaarlijks betalen wordt anders steeds hoger.

Dit betekent echter wel dat huiseigenaren ineens een enorm bedrag op moeten hoesten, terwijl hun woning niet ineens meer waard is geworden. De afgelopen weken krijgen we veel mail van bezorgde bewoners. 

Kliksysteem

Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd voor een nieuwe regeling 2017. Deze nieuwe regeling is voor erfpachters gunstiger dan de regeling van dit moment en gunstiger dan de aanpassingen die in december 2016 waren voorgesteld. Hiermee komt de gemeente erfpachters tegemoet die in de toekomst nog betalingen voor erfpacht hebben. Op de website van de gemeente wordt het systeem verder uitgelegd. Huiseigenaren kunnen in dit scenario hun erfpacht 'vastklikken', waarmee een vast canon-bedrag moet worden betaald. dankdag 

Wat betreft de ChristenUnie is de regeling die nu ter besluitvorming ligt een stuk verbeterd ten aanzien van het oude voorstel. Daar heeft de ChristenUnie zich echt voor ingezet. Een uitkomst daarvan is een betere regeling waarin er nu verschillende gradaties mogelijk zijn om tot een conversie van de erfpacht te komen. 

We begrijpen dat de regeling niet voor iedereen hetzelfde uitpakt en ook hiervoor hebben wij aandacht gevraagd bij de wethouder. Tijdens de Raadsbehandeling zullen we dat opnieuw doen, en zullen wij voorstellen steunen die moeten voorkomen dat mensen straks in financieel noodweer zitten. Want dat kan volgens de ChristenUnie nooit de bedoeling zijn.