Terwijl de Oranje leeuwinnen vandaag in de achtste finale van het WK in Frankrijk staan, denk ik terug aan de huldiging in onze stad twee jaar geleden. Maar liefst 12.000 juichende supporters kwamen naar Lepelenburg of stonden feestvierend langs de Singel om de leeuwinnen in het zonnetje te zetten. Speelster Shanice van de Sanden werd met veel enthousiasme onthaald als Utrechtse trots.  

Utrecht is een stad waar meer vrouwen dan mannen wonen en waar vrouwenvoetbal de snelst groeiende tak van sport is. Maar Utrecht kent geen professioneel vrouwenvoetbal. En – wat mij nog meer verbaast - het kent alleen een talentprogramma voor jongens, niet voor meisjes.  

Er zijn veel meisjes met talent in voetbal en zij verdienen net als jongens de kans om dit te ontwikkelen. Door ook meisjes toe te laten in het talentprogramma wordt het normaal dat zowel meiden als jongens sporten. Sterker nog, door jongens en meisjes samen te laten voetballen ontwikkelen beiden zich sneller volgens de KNVB. Een win-win voor iedereen dus. En talentontwikkeling zorgt voor nieuwe heldinnen, zoals Shanice van de Sanden voor de Utrechtse meisjesteams. Deze rolmodellen inspireren volgende generaties meisjes om te gaan sporten en hun talenten te ontdekken.

FC Utrecht laat dus een mooie kans liggen door geen vrouwenteam te hebben. Bovendien past het perfect hun eigen manifest: “We moeten groeien. Trots zijn. Op wat we zijn en waar we naartoe kunnen groeien. Dat gaat niet vanzelf, daar is toewijding voor nodig.(…) FC Utrecht staat midden in de samenleving. Wij zijn oprecht betrokken bij alles wat om ons heen gebeurt.” In onze samenleving is vrouwenvoetbal nog nooit zo populair geweest om te kijken én te spelen. En wil je groeien, dan is een verdubbeling van je potentiele doelgroep, namelijk vrouwen, een kans voor open doel.

Wat houdt FC Utrecht dan tegen? Vermoedelijk geld. Ooit was er een vrouwenteam dat gestopt is toen het financieel slechter ging met de club. Maar tijden zijn veranderd. FC Utrecht is uit de rode cijfers en er valt steeds meer te verdienen aan vrouwenvoetbal. Een nieuwe groep fans wordt aangetrokken, waarmee de kaartverkoop toeneemt. En vergeet de nieuwe potentiële sponsoren niet, die graag zien dat een club maatschappelijk betrokken is en past bij hun imago. Bij de Oranje leeuwinnen heeft het even geduurd, maar nu staan de sponsoren in de rij

Beste FC Utrecht, jullie eigen manifest spreekt over ‘er met het hart vol voor te gaan’. Maak dit waar door vrouwen dezelfde mogelijkheden te geven en voetbal voor iedereen te laten zijn. Ontwikkel een visie op de Eredivisie voor vrouwen en start alvast met het openstellen van het talentprogramma voor meisjes. Zorg dat Utrecht trots kan zijn. Want Utrecht verdient haar eigen Utrechtse Oranje leeuwinnen.

Julia Kleinrensink, woordvoer sport.

 

*** Update: FC Utrecht heeft in reactie in de Telegraaf aangegeven weer na te denken over de mogelijkheden van vrouwenvoetbal. „Het is misschien mogelijk om samen te werken met amateurclubs in de omgeving of om samen een talentenprogramma voor meisjes te ontwikkelen.” „We zitten in de startfase. We onderzoeken hoe we een vorm van vrouwenvoetbal kunnen starten zonder dat het sneuvelt vanwege financiën”. ***