https://ijmond.christenunie.nl/k/n6173/news/view/1383959/43799/Frank-4.jpgAls steunfractielid in de gemeente wordt je écht overal bij betrokken. Dat blijkt maar weer uit mijn werkzaamheden deze week: een nieuw IT-systeem voor raadsinformatie, workshop "voorbereiden op de volgende raadsperiode" en het agenderen van een initiatiefvoorstel uitdaagrecht. Waardevol werk en een goede activiteiten om in te werken als ik straks hopelijk verkozen wordt als raadslid.

Nieuw IT systeem

Als gemeenteraad gebruiken we een zogenaamd Raadsinformatiesysteem. Tot nu toe gebruiken we ibabs, maar omdat we denken dat het voor de raad, maar vooral ook voor de inwoners beter kan wordt onderzocht wat de alternatieven zijn.  Daarvoor zit ik in een werkgroep, bestaande uit enkele raadsleden, griffie, IT en ambtelijke ondersteuning. Met elkaar hebben we in de zomer onze eisen en wensen op een rijtje gezet en eerste demo's gehad. Vorige week hebben we 4 (anonieme) aanbiedingen van leveranciers ontvangen. De leveranciers hebben hier behoorlijk wat tijd in gestopt, dus wordt van de werkgroep ook serieus leeswerk verwacht: ca 3 uur per leverancier om de aanbieding te beoordelen. Gisteravond (van 17:00 tot 21:00) hebben we deze beoordelingen in de werkgroep (via onze beeldschermen) besproken, waarbij we zoveel mogelijk tot consensus wilden komen. Nu volgen er nog twee avonden met demo's. May the best system win! 

Voorbereiden op de volgende raadsperiode

De Vereniging Noord-Hollandse gemeenten hield een bijeenkomst over de start van een nieuwe raadsperiode. Hoe ga je om met collegevorming? Sluit je een raadsakkoord? Hoe kies je de wethouders? Allemaal vragen die soms pas opkomen ná de verkiezingen, maar waar je juist vóór de verkiezingen ook al heel goed met elkaar over kan nadenken en afspraken over kan maken. In deze (digitale) bijeenkomst werden de ervaringen van verschillende gemeentes over de afgelopen raadsperiode gepresenteerd. Belangrijke tip: maak aan het begin van een raadsperiode ook afspraken waarover je het NIET eens bent, want daarover kan je dan goed het debat voeren met elkaar. Belangrijke tip vanuit de gemeente Velsen: als je een raadsakkoord hebt is het goed om een regiegroep te hebben, die niet zo zeer gaat over de inhoud, maar juist de processen bewaakt. Mooi om deze lessen alvast mee te kunnen nemen. 

Agenderen van initiatiefvoorstel

Met een werkgroep van inwoners, raadsleden, ambtenaren en wethouder hebben we de afgelopen maanden het uitdaagrecht voor Velsen uitgewerkt. Deze uitwerking wordt nu als initiatiefvoorstel ingebracht in de gemeenteraad. Het voorstel is in samenwerking met de griffie uitgewerkt. Vandaag bespraken met hoe we het gaan inbrengen in de agendacommissie, die ervoor moet zorgen dat het in de planning van vergaderingen wordt opgenomen. Eerst als een informatieve sessie (januari), zodat iedereen goed wordt geinformeerd over wat het uitdaagrecht inhoudt. Dan als oordeelsvormende sessie (februari), of iedereen zich kan vinden in hoe de voorstellen nu op papier staan. En dan tot slot de besluitvorming in een gemeenteraadsvergadering (begin maart). Leerzaam om te zien waarom zulke gedegen besluitvormingsprocessen soms toch wat lang lijken te duren. 

En waar wordt je als steunfractielid dan niet bij betrokken?

Dan gaat het om écht belangrijke dingen, zoals herbenoeming van de burgemeester of uitreiking van lintjes. En daar kan ik dan weer prima mee leven...

Frank Cornet