Onlangs heeft de fractie van GroenLinks kennis genomen van een onderzoek van het Trimbos instituut waaruit blijkt dat daklozen in Vlaardingen weggestuurd worden van de nachtopvang wanneer zij geen regiobinding hebben.

Ervaringsdeskundigen zijn in dit onderzoek landelijk als mysteryguests ingezet. Geen van de vijf mensen die dit in vlaardingen probeerden, kreeg een overnachting of andere hulp aangeboden. Als argument wordt dan gegeven dat de mensen niet uit de regio komen, maar ook mensen van buiten de regio dienen opgevangen te worden tot zij doorverwezen kunnen worden naar een locatie in de eigen regio.

GroenLinks is geschrokken van de uitkomst van het Trimbos onderzoek en stelde vragen aan het college. De vragen aan het college kunt u hieronder lezen.

_________________________________________________________________________

Vlaardingen, 24 januari 2019

 Geacht college,

Het Trimbos instituut publiceerde vorige maand weer een onderzoek met praktijktest, betreffende toegankelijkheid van de maatschappelijke omgang. In verschillende centrumgemeenten zijn bezoeken afgelegd door zogenoemde mystery guests, die aangaven opvang nodig te hebben maar uit een andere regio te komen.

Helaas kwam Vlaardingen bedroevend uit deze test: geen van de vijf mystery guests kreeg een nachtopvang voor diezelfde nacht, noch kregen zij ondersteuning leidend tot een slaapplek. Ook werd bij alle 5 ‘geen regiobinding’ als argument gebruikt.

Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning moeten dakloze mensen echter altijd opgevangen worden. De meeste gemeenten hebben daarom als beleid dat ze dakloze mensen zonder regiobinding tijdelijk opvangen en er zorg voor dragen dat zij adequate opvang en steun krijgen in de stad of regio waar ze wel binding mee hebben. GroenLinks is geschrokken van de resultaten. Niemand zou op straat moeten hoeven slapen. Als een dakloos persoon niet uit de regio komt, dient deze persoon tijdelijk opgevangen te worden en via bemiddeling in hun eigen regio hulp te kunnen krijgen. Wij zouden graag zien dat de gemeente deze uitgangspunten naleeft. Hierover hebben wij de volgende vragen:

Bent u bekend met het onderzoek Praktijktest toegankelijkheid maatschappelijke opvang 2018 van het Trimbos Instituut?

Kunt u verklaren waarom Vlaardingen zo streng omgaat met regiobinding?

Wat is de huidige werkwijze wanneer iemand zonder regiobinding zich aanmeldt bij De Elementen, de nachtelijke opvang voor dak- en thuislozen?

Aan hoeveel mensen in totaal is afgelopen jaar de toegang tot de nachtopvang geweigerd wegens het ontbreken van regiobinding?

Hoelang hebben deze mensen gemiddeld gebruik gemaakt van onze opvang en hoeveel van deze mensen zijn daarna bemiddeld naar opvang in hun eigen regio?

Bent u bereid voortaan alle mensen zonder regiobinding tenminste tijdelijk toe te laten tot de nachtopvang, wanneer het ontbreken van regiobinding het belangrijkste criterium is om de toegang af te wijzen?

Wat zijn alternatieve oplossingen van de gemeente om er voor te zorgen dat niemand in de kou hoeft te verblijven in Vlaardingen?

Wat vindt het college van de resultaten van het Trimbos onderzoek?

  Met vriendelijke groet,Robin Bongers, GroenLinks Vlaardingen.