Middels een, unaniem aangenomen, motie zal het doel van bestaand gemeentebeleid worden uitgebreid met de groei van boomvolume in Vlaardingen. Volgens GroenLinks raadslid Neill Voorburg “een volgende stap richting een groener Vlaardingen”.

  Tijdens de raadsvergadering van 17 oktober zijn meerdere stappen gezet om het groen en het boombestand in Vlaardingen te verbeteren:

Groei van het volume aan bomen wordt het uitgangspunt van groenbeleid. Een motie, door GroenLinks ingediend, met dié oproep werd unaniem aangenomen;

er komt een nieuwe boomverordening;

er is budget beschikbaar gesteld om schoolpleinen te vergroenen en watervriendelijk te maken.

Eerder dit jaar is besloten om een minibos aan te planten, een herinneringenbos mogelijk te maken, en een steekproef uit te voeren na een boomveiligheidsonderzoek*. De besluiten die tijdens deze raadsvergadering zijn genomen geven hieraan een mooi vervolg en zijn een volgende stap richting een groener Vlaardingen.

  Moties Gisteravond stond er ook een motie van de fractie Boers op de agenda. Deze motie riep op om voor elke gekapte boom, er twee terug te plaatsen. GroenLinks raadslid Neill Voorburg is van mening dat we vooral moeten streven naar een toename van het zogenaamde volume aan bomen. Dit houdt in dat we minder kappen, bomen tot volle bloei laten komen en gericht aanplanten met biodiversiteit in het achterhoofd. Hiermee groeit het oppervlak (volume) aan bomen. Het aantal stammen zijn hierbij niet direct doorslaggevend. Neill deed dan ook een voorstel om de oproep van de motie Boers te wijzigen naar groei van het boomvolume als doel te stellen binnen bestaand beleid. Deze aanpassing zou namelijk de kwaliteit van het boombestand verder verbeteren en dit meteen verankeren binnen bestaand beleid. Helaas was de fractie Boers niet bereid deze aanpassing te doen, waarop GroenLinks zelf een motie indiende met deze oproep. Gelukkig werd deze unaniem door de raad aangenomen.

___________________________________________________________________

Hieronder de uitgesproken tekst van Neill:

Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu!

Bomen zijn hip, bomen zijn hot en bomen zijn vooral relaxed. Inmiddels is het planten van bomen zo’n beetje de populairste maatregel die we kunnen nemen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Ook in Vlaardingen zie ik dat steeds meer mensen en organisaties zich inzetten voor een beter boombestand. Ik vind het mooi om te zien dat bomen de Vlaardingers zo aan het hart gaan en ik word er blij van dat ook steeds meer partijen in deze raad zich in willen zetten voor een beter boombestand. Stiekem zijn we diep vanbinnen allemaal een beetje boomknuffelaar.

Het streven zou wat mij betreft moeten zijn om het volume aan bomen te laten toenemen. Het volume zegt namelijk wat over de grootte, het totale oppervlak dat bomen in Vlaardingen beslaan. Het zegt onder andere iets over de dikte van een stam en de grootte van het bladerdak, het zogenaamde kroonvolume. Zo is het voor klimaat, fijnstof en biodiversiteit beter om een grote boom te laten staan, dan hier twee veertjes voor terug plaatsen. Daarnaast kunnen we bij het aanplanten van bomen ook selecteren op soorten met een groot kroonvolume en tegelijkertijd biodiversiteit vergroten. Het volume betekent meer voor het afvangen van fijnstof en voor het reduceren van Co2, dan alleen stammetjes tellen. Kwaliteit over kwantiteit.

Om dit voor elkaar te krijgen zijn verschillende maatregelen in samenhang nodig: Goed herplanten is daar onderdeel van en volgens mij is dat is waar de heer Boers met voorliggende motie naartoe wil. Maar belangrijker nog is dat we ons boombestand beter onderhouden en bomen zoveel mogelijk tot volle bloei laten komen met een mooie ruime boomspiegel. Hierdoor is kappen überhaupt minder nodig. Daarnaast moeten we aanplanten met oog voor biodiversiteit (het aan te leggen minibos is daar een voorbeeld van) en kunnen we dunning** gericht en zorgvuldig inzetten om bomen volwaardig te laten groeien. Hiervoor zou een lange termijnvisie of strategie in het groenbeleidsplan moeten komen, dat is namelijk de plek waar beleid gericht op toename van het boomvolume geformuleerd kan worden. Hierin komen maatregelen en ambities in samenhang met elkaar vast te staan. Zo verankeren we een goed boombestand in visie en beleid voor de komende tien jaar. Op deze manier kunnen kwaliteit en kwantiteit hand in hand gaan. Bomen planten is namelijk vooruitzien.

  Voorzitter, ik heb dan ook een aantal vragen voor de heer Boers:

Bent u het met mij eens dat het vooral om toename van volume aan bomen zou moeten gaan en dat aantallen daarin niet per definitie doorslaggevend zijn? Ik zorg er bijvoorbeeld liever voor dat door goed onderhoud een mooie grote vleugelnoot kan blijven staan, dan dat hij om gaat en er twee veertjes voor terug komen.

Hoe ziet de heer Boers zijn motie in relatie tot dunning? Kan het aannemen van uw motie ertoe lijden dat dunningsmaatregelen, met als doel het vergroten van kwaliteit en volume, straks niet meer door gaan? (Zoals dunning van een eikenvak in de Broekpolder.)

Vanwege verstening en belasting van straten (o.a. door de toename van autogebruik) moeten er grotere boomspiegels komen. Dit kost echter meer ruimte. Hoe ziet u dit vergroten van boomspiegels in relatie tot uw motie?

  In het gesprek dat volgde kon de heer Boers helaas geen antwoord formuleren op de gestelde vragen, wel liet hij doorschemeren dat het beleid zich inderdaad zou moeten richten op het vergroten van het volume aan bomen in Vlaardingen. Hierop stelde Neill voor om het dictum aan te passen naar:

roept het college op om:

“Groei van het boomvolume als doel te stellen binnen bestaand beleid. Dit zonder budgettaire consequenties.”

Jammer genoeg wilde fractie Boers deze aanpassingen niet doen, waarop GroenLinks besloot om zelf een motie met deze oproep in te dienen. Beide moties werden vervolgens in stemming gebracht. De motie Boers werd met ruime meerderheid verworpen. De motie van GroenLinks werd gelukkig unaniem aangenomen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

*) Met een steekproef controleert de gemeente of de gemeentelijke groenmedewerkers zich kunnen vinden in de bevindingen van de boomveiligheidscontroleur. Daarbij wordt telkens een afweging gemaakt of een boom moet worden gekapt of met het nodige onderhoud nog een paar jaar een belangrijke bijdrage kan leveren aan een mooie groene stad. Na de vorige boomveiligheidscontrole heeft de gemeente na meldingen van bewoners en een eigen steekproef de verleende kapvergunning ingetrokken en bleek een aantal bomen toch nog behouden te kunnen blijven. Om herhaling daarvan te voorkomen, controleert de gemeente bij elk boomveiligheidsonderzoek via een steekproef of de eigen groendeskundigen zich kunnen vinden in de conclusies uit het onderzoek. (Quote uit ‘Bomen onder loep’ op de website van de gemeente.)

**) Dunning is een bosbouwkundige ingreep ter reductie van het stamtal per hectare.