Donderdag 9 juli 2020 heeft GroenLinks samen met de coalitiepartijen een MOTIE Vreemd aan de orde van de dag: “De Vlissingse gemeenteraad laat haar ongenoegen over de politiesterkte horen!” ingediend.

Deze motie is unaniem aangenomen.

 

Het toezicht op de openbare ruimte is bijna overal toegenomen door camera’s, terwijl agenten teveel tijd achter hun bureau doorbrengen. De politie zou veel meer zichtbaar aanwezig moeten zijn op straat. Als we administratief werk overlaten aan administratieve medewerkers, dan kunnen de politieagenten vaker de straat op.

Er moet meer aandacht komen voor criminaliteit waar mensen echt last van hebben, zoals diefstal, inbraken en vandalisme. Ook zedendelicten en (huiselijk) geweld moeten meer prioriteit krijgen.

 

Vertegenwoordiging

GroenLinks vindt dat mensen zich door de politie vertegenwoordigd moeten voelen. Daarom wil GroenLinks meer vrouwelijke agenten, LHBTIQ+-agenten en agenten uit minderheden. Belangrijk daarbij is dat de politie noteert waarom iemand wordt aangehouden, om etnisch profileren tegen te gaan.

 

De raad,

gehoord de beraadslaging,

 

-overwegende

·dat er door organisatorische omstandigheden, gemiddelde hoge leeftijd, ziekteverzuim en instroom aspiranten, structureel te weinig politie in het openbaar gebied aanwezig is; ·dat een groot tekort aan agenten dreigt door pensioen van 14.000 politiemensen de komende jaren; ·dat het werven van ruim 17.000 nieuwe mensen om de jaren vanaf 2018 op te leiden volgens de cijfers een fors probleem is; ·dat een geactualiseerde sterkteprognose door het ministerie van J&V niet is te geven kennisnemende van briefnummer 2927390 d.d. 8 juni 2020 “Reactie op verzoek Tweede Kamer om een geactualiseerde sterkteprognose”; ·dat de volgende evaluatie van de Politiewet 2012 door een onderzoekscommissie eind 2022 moet zijn afgerond en de uitkomsten voorde verdere doorontwikkeling en verbetering van het functioneren van de politie en het nationale politiebestel moeten dienen; ·dat de belofte uit het meerjarenplan investeringen politie uit 2018 dat de structurele versterking van agenten in de wijk met 770 nieuwe mensen in elk geval niet gelukt is; ·dat de huidige politiecapaciteit voor heel Walcheren 70% van de landelijke norm is, een tekort van 35 fte; ·De inwonersaantallen door toerisme in de zomerperiode verdrievoudigen; ·Walcheren (Zeeland) een geografisch uitgestrekt gebied is en daardoor lange aanrijtijden heeft.

 

-van mening

·dat de politie verantwoordelijkheid draagt voor veilige en leefbare wijken en dorpen; ·dat de lokale prioriteiten niet ten koste mogen gaan van landelijke prioriteiten; ·dat de politiecapaciteit structureel onvoldoende is; ·dat er verwacht mag worden dat iedereen zich aan de wet houdt en er anders passende consequenties volgen en dit vanzelfsprekend zou moeten zijn; ·dat sprake moet zijn van sterke handhaving in de openbare ruimte omdat de inwoners dat van ons verwachten; ·dat bij langdurig gebrek aan handhaving en optreden van de politie er een vrijbrief ontstaat voor recidivisten; ·dat de onder overwegende genoemde evaluatie versneld moet worden uitgevoerd om te zorgen voor een acceptabele politiesterkte; ·dat verbeteringen in opleiding en bezetting sneller moeten worden geïmplementeerd; ·dat de politie bereikbaar, zichtbaar en aanspreekbaar in het opengebied aanwezig moet zijn;

 

-stelt voor

·ons ongenoegen te uiten door deze motie te zenden aan de Nationale Politie, de voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor J&V de heer P.van Meenen, de minister van J&V de heer F. Grapperhaus en de politiechef Zeeland-West-Brabant mevrouw H. Ekelmans; ·afschrift van deze motie te zenden aan de Zeeuwse gemeenten;.

 

en gaat over tot de orde van de dag.