Partij Souburg-Ritthem wil dat iedereen prettig, veilig en rustig kan wonen. Iedereen – dus ook jongeren – moet zich gewoon gedragen: een beetje ondeugd kan uiteraard, maar overlast is uit den boze. De rust in de hele omgeving van het schoolplein in de Dongestraat wordt ‘s avonds en ‘s nachts verstoord door een groep zeer luidruchtige jongeren, die de anders zo rustige omgeving met hun geluidsoverlast als het ware al maanden lang terroriseert.

Partij Souburg-Ritthem heeft meerdere keren dit probleem zowel bij het college als recent ook nog bij de wijkagent aangekaart, maar helaas is dit probleem nog steeds niet verholpen.

PSR wil dat er een structurele oplossing komt voor de voortdurende overlast door een groep jongeren en wil antwoorden op de volgende vragen.

Is het college op de hoogte van de hierboven beschreven gebeurtenissen m.b.t. de jongerenoverlast?

Antwoord: Het college is op de hoogte van het feit dat er op meerdere plekken in de gemeente sprake is van overlast van jongeren, al dan niet in groepsverband. De mate van overlast wisselt tussen de categorieën: aanvaardbaar, hinderlijk en overlast gevend. Ook de politie geeft aan dat overlast van jongeren in het hele team Walcheren in hogere mate aanwezig is en geven daar ook prioriteit aan.

Is het college op de hoogte van het feit dat de bewoners rondom het schoolplein aan de Dongestraat te Oost-Souburg sinds augustus 2022 ( de eerste signalen van het overlast zijn door de PSR bij het college destijds onder aandacht gebracht) veelvuldig hebben geklaagd over geluidsoverlast door jongeren bij het Meldpunt Overlast en de Politie. Graag toelichting.

Antwoord: De politie geeft aan dat het meldingen patroon sinds augustus 2022 niet significant is en ook niet in zwaarte is toegenomen. Er heeft wel inzet op de genoemde overlast plaats gevonden. In de afgelopen maand zijn een 5-tal meldingen ontvangen waar zij ook op hebben geacteerd. Ook het aantal meldingen bij de gemeente is niet significant toegenomen. In de afgelopen maand zijn er 2 meldingen ontvangen.

Is het college bekend met de signalen uit de buurt dat de overlast in dit gebied de bewoners van hun nachtrust berooft?

Antwoord: Het college is op de hoogte van de overlast hotspots in de gemeente.

Hoeveel meldingen van overlast in dit gebied (rondom het schoolplein aan de Dongestraat) in de afgelopen maanden zijn er bij de politie en het college bekend en hoe vaak is door de politie opgetreden tegen (nachtelijke) overlast?

Antwoord: Zie antwoord vraag 2

Hoe wil het college de overlastproblemen met de jongeren op het schoolplein aan de Dongestraat te Oost-Souburg oplossen? Graag toelichting.

Antwoord: De overlast van jongeren wordt samen met de politie, de gemeentelijke BOA’s, het interventieteam, preventief en pro actief aangepakt. Samen met de partners wordt beoordeeld welke inzet, interventies en preventie het beste ingezet kunnen worden om de overlast weer tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Ook het zoeken naar en het creëren van een “legale” hangplek maakt onderdeel uit van deze maatwerkaanpak.

Is het college, gezien de ernst van de overlast en langdurige en stelselmatige verstoring van de nachtrust, bereid een mobile veiligheidscamera op het schoolplein aan de Dongestraat per direct te laten installeren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Het inzetten van gemeentelijke camera’s in het openbare domein is aan strenge regels gebonden, die benoemd zijn in ons gemeentelijk cameratoezichtbeleid. In dit specifieke geval zijn er (nog) onvoldoende redenen om daar een camera te kunnen plaatsen. In de aanpak wordt nauwkeurig bekeken en beoordeeld of en wanneer welke instrumenten het meest effectief en juridisch mogelijk kunnen worden ingezet.

Is het college bereid om maatregelen te nemen om het schoolplein actiever en zichtbaar te gaan surveilleren en de jongeren aan te spreken op gedrag? Zo nee, waarom niet.

Antwoord: Er wordt op dit moment dagelijks door de leden van het interventieteam, de BOA’s, de wijkagent en het politieteam Walcheren met een hoge prioriteit aandacht gegeven aan en inzet gepleegd op de zogenaamde hotspots, hottimes en hotshots met betrekking tot overlast van jongeren. Ook het schoolplein en de omgeving Dongestraat wordt daarin meegenomen.

Is het college, gezien de ernst van de overlast en langdurige en stelselmatige verstoring van de nachtrust, bereid om in dit gebied een samenscholingsverbod in te stellen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Zie antwoord vraag 6.

Heeft het college de problematiek van de overlastgevend jongeren geëvalueerd met overige partijen, zoals politie, handhaving en buurtteam? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van deze evaluatie en zo nee, waarom is dit niet geëvalueerd?

Antwoord: Zie antwoord vraag 5.

Kan het college alle overige beschikbare mogelijkheden die zij ziet om de nachtelijke rust voor de bewoners terug te keren, voor ons schriftelijk op een rij zetten en daarbij een tijdpad aangeven waarbinnen deze zo spoedig mogelijk gerealiseerd worden?

Antwoord: De juridische mogelijkheden van de burgemeester om toe te passen in voorkomende gevallen zijn benoemd in de APV van Vlissingen. Er is geen tijdpad te geven wanneer welke mogelijkheid kan worden ingezet. De cluster veiligheid adviseert de burgemeester hierover in voorkomende gevallen waarna hij daar een bestuurlijk besluit over neemt en mogelijke maatregelen, al dan niet persoonlijk of groepsgericht, toepast.