Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Vraag 1 Is er bij het beoordelen van deze aanvraag advies ingewonnen bij de GGD? Zo ja, wat is de inhoud van dit advies? Zo nee, waarom niet?

Ons antwoord Nee, er is in eerste instantie geen advies ingewonnen bij de GGD. Er is gebruik gemaakt van een eerder advies in een soortgelijke aanvraag. Het advies waar de RUD gebruik van heeft gemaakt, is verwerkt in de vormvrije m.e.r. beoordeling in de omgevingsvergunning beperkte milieutoets. Naar aanleiding van de zienswijzen is alsnog nieuw advies ingewonnen bij de GGD. Dit advies zal worden betrokken bij de beoordeling van de zienswijzen.

Vraag 2 Is er bij het beoordelen van deze aanvraag advies ingewonnen bij het RIVM? Zo ja, wat is de inhoud van dit advies? Zo nee, waarom niet?

Ons antwoord Nee, het is niet gebruikelijk advies in te winnen bij het RIVM bij dit soort vergunningaanvragen.

Vraag 3 Kunt u bij de provincie Zeeland navragen waarom er in Zeeland geen provinciale geitenstop is afgekondigd? Wat is de motivatie van de provincie om geen geitenstop af te kondigen? Volgens onze informatie zijn er al 8 van 12 provincies die dit gedaan hebben.

Ons antwoord Op 15 maart 2022 heeft de provincie een brief gestuurd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarin wordt gemotiveerd waarom de Provinciale Staten niet gekozen hebben voor een geitenstop. In Zeeland geldt wel een zeer restrictief beleid voor nieuwvestiging van intensieve veehouderijen, dus ook voor een intensieve melkgeitenhouderij.

Moet deze melkgeitenhouderij (met 600 geiten), gelet op de omvang en de wijze van bedrijfsvoering en de toekomstplannen dan niet worden beschouwd als intensieve veehouderij? Graag toelichten.

Ons antwoord Nee, deze wordt niet als zodanig beschouwd. Ten tijde van de aanvraag leek het te gaan om een grondgebonden agrarisch bedrijf. De RUD heeft advies gevraagd over de grondgebondenheid aan de Agrarische Adviescommissie Zeeland (AAZ). De ingediende zienswijzen geven aanleiding om nogmaals te onderzoeken of de aangevraagde melkgeitenhouderij grondgebonden is.

Is het houden van intensieve veehouderij toegestaan volgens het geldige bestemmingsplan?

Ons antwoord De nieuwvestiging of omschakeling van een bestaand bedrijf naar intensieve veehouderij is niet toegestaan op grond van het geldende bestemmingsplan Buitengebied.

Vraag 6 Kunt u uitleggen waar de stikstofrechten die nodig zijn voor deze melkgeitenhouderij vandaan komen?

Ons antwoord Er wordt gebruik gemaakt van extern salderen. De eigenaar van de rundveehouderij op het perceel Westhoekweg 4 is bereid om (een deel) van zijn stikstofrechten (ook wel ammoniakrechten genoemd) te verkopen.

Vraag 7 Zijn dit passieve stikstofrechten die door deze aanvraag geactiveerd gaan worden of betreft het hier actieve stikstofrechten? Graag toelichten.

Ons antwoord De rundveehouderij is een actief agrarisch bedrijf dat een aantal dieren minder wil en kan gaan houden en daardoor een hoeveelheid stikstofruimte kan missen.

Vraag 8 Is er bij de besluitvorming door de RUD gelet op mogelijke effecten voor de volksgezondheid voor omwonenden zoals onder meer het risico op longontsteking?

Ons antwoord Zie beantwoording vraag 1.

Vraag 9 Is bij de beoordeling het recent vastgestelde bestemmingsplan Stadslandgoed Nieuwerve

Vlissingen (vastgesteld 29 juni 2023) betrokken of hebben vergunningsaanvraag en vaststelling bestemmingsplan elkaar gekruist? Graag toelichten.

Ons antwoord Voor wat betreft de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen’ kan de aanvraag niet getoetst worden aan het recent vastgestelde bestemmingsplan Stadslandgoed Nieuwerve Vlissingen (vastgesteld 29 juni 2023), omdat Westhoekweg 3 niet binnen dit bestemmingsplan valt.

Voor wat betreft de vraag of de aanvraag voor de activiteit ‘milieu’ getoetst had moeten worden aan het geplande bestemmingsplan Stadslandgoed Nieuwerve, is extern advies van Justion advocaten gevraagd. Dit advies zal worden meegenomen in de beoordeling van de zienswijzen.

Vraag 10 Kunt u toelichten wat de gevolgen zijn voor de uitbreidingsplannen van Ritthem? Volgens het coalitieakkoord “maken we ons sterk – net als de wens van de inwoners van Ritthem – voor een ‘kleinschalige uitbreiding’ van het woningaanbod in Ritthem. We denken daarbij aan circa 30 woningen”. Gaat Ritthem door het instemmen met de komst van de melkgeitenhouderij “op slot”?

Ons antwoord Zolang er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen het verhoogd risico op longontsteking en melkgeitenhouderijen, adviseert GGD Zeeland, in lijn met het landelijk advies van GGD GHOR Nederland, het voorzorgsbeginsel toe te passen en bij aanwezigheid van gevoelige bestemmingen in de omgeving van een nieuw te bouwen geitenhouderij in de besluitvorming in ieder geval het risico op longontstekingen zorgvuldig mee te wegen. Ritthem gaat dus niet “op slot”.

Vraag 11 Is deze aanvraag besproken met het ministerie van Justitie i.v.m. de bouwplannen voor de JCV? Zij zijn van plan op de locatie JCV 200 gevangenen te huisvesten. Graag toelichten.

Ons antwoord De aanvraag is gemeld aan de projectgroep die in het leven is geroepen i.v.m. de komst van het JCV. Hierin zijn onder andere medewerkers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Rijksvastgoedbedrijf aangesloten.

Vraag 12 Wat was de reactie van het ministerie?

Ons antwoord Door het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Rijksvastgoedbedrijf zijn zienswijzen tegen de ontwerpvergunning ingediend.

Vraag 13 Wat betekent dit voor de komst van de JCV? Is deze daarmee van de baan of gelden er voor de JCV andere beoordelingscriteria?

Ons antwoord Op dit moment is sprake van een ontwerpvergunning waartegen zienswijzen zijn ingediend. De zienswijzen zullen worden beoordeeld en meegenomen worden in de verdere besluitvorming door het college van burgemeester en wethouders.

Vraag 14 Kunt u uitleggen waarom het in Ritthem wel mogelijk is om hier zo dicht bij de rand van het dorp een melkgeitenhouderij toe te staan terwijl er overal in Nederland met terughoudendheid gereageerd wordt en men het voorzorgsbeginsel toepast?

Ons antwoord De aangevraagde melkgeitenhouderij voldoet aan het bestemmingsplan. Aangezien er geen geitenstop geldt in de provincie Zeeland, zijn er geen weigeringsgronden voor het onderdeel “bouwen” van de omgevingsvergunning. De RUD toetst op een aanvraag melkgeitenhouderij aan de hand van geldende regelingen. Een vergunningaanvraag wordt in beginsel gehonoreerd als aan alle voorwaarden is voldaan. Bij de definitieve besluitvorming zullen alle ingediende zienswijzen worden betrokken.