Partij Souburg-Ritthem is blij met feit dat er in onze dorpen en stad diverse bankjes staan, waar mensen even kunnen uitrusten, van het uitzicht genieten of elkaar ontmoeten. Het belang van deze bankjes mag dan ook niet onder stoelen of banken worden geschoven. Nu heeft Partij Souburg-Ritthem geconstateerd dat er verschillende bankjes in slechte staat zijn en eigenlijk niet meer echt uitnodigen om op te gaan zitten. Ook is gebleken, dat het bankje in de Kanaalstraat, tegenover de Kruidvat zelfs is verdwenen. Partij Souburg-Ritthem, staat voor goede leefbaarheid in onze dorpen en stad en heeft hierover de volgende vragen:

Beschikt het college over een overzicht van de bankjes welke in onze gemeente een opknapbeurt nodig hebben? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Team Stadsbeheer houdt lijsten bij van de geplaatste banken in de gemeente Vlissingen. D.m.v. meldingen van burgers, burgerschouwen en eigen waarnemingen houden wij de (technische)staat van de banken bij. Jaarlijks vervangen we onderdelen en/of complete banken. Dit is afhankelijk van de beschikbare financiële middelen en de ernst van de schade aan de bank.

Gemeente heeft een beheersysteem. Dit systeem is de afgelopen jaren gevuld met areaal/ kapitaalsgoederen. Vorig jaar en begin dit jaar is het straat- en park meubilair geïnventariseerd. Tevens is deze geschouwd op de technische staat. We zijn op dit moment de geïnventariseerde data aan het verrijken met extra informatie. We hopen volgend jaar een meerjarenplan/ begroting te kunnen presenteren om het onderhoud en vervangingswaarde inzichtelijk te maken via het beheerssysteem. Hiermee proberen we de financiën beter te laten aansluiten op het beheer en onderhoud van het straat -en parkmeubilair.

Wanneer is dit straatmeubilair voor het laatst geïnspecteerd?

Antwoord: Zie het antwoord bij vraag 1.

Wat is de reden dat het onderhoud van deze bankjes niet op orde is?

Antwoord: Er is gekeken om de banken te vernieuwen. Echter zijn de kosten van de bankjes drastisch omhooggegaan. Het vernieuwen paste niet binnen de beschikbare financiële middelen. We hebben daarom gekeken naar alternatieven om de bankjes op te knappen. Hiervoor zijn materialen besteld en inmiddels worden/zijn de eerste bankjes vernieuwd.

Is het college het met de PSR eens, dat goed onderhouden bankjes, in welke staat zij ook mogen verkeren, bijdragen aan een goede leefbaarheid voor onze bewoners?

Antwoord: We zijn het met u eens dat een bankje bijdraagt aan de leefbaarheid in onze dorpen en stad. De technische staat en veiligheid staat bij ons daarom ook voorop. De esthetische kant komt daarna (bijvoorbeeld het schilderwerk). Dit sluit ook aan bij de artikel 12 status waarin wij als gemeente verkeren en het vastgestelde ambitie-/ onderhoudsniveau.

Is het college bereid, dit onderhoud binnen korte termijn uit te voeren, zodat onze bewoners weer van de bankjes gebruik kunnen maken?

Antwoord: Tijdelijk houden we de bankjes veilig en repareren we de onderdelen die kapot zijn met nieuwe materialen. Uiteindelijk worden alle bankjes voorzien van een nieuw houten zitgedeelte. Inmiddels is het zitgedeelte van de bank in de Kanaalstraat (ter hoogte van de Braamstraat) vernieuwd. We zullen eerste de banken waarvan het zitgedeelte het meest beschadigd is vervangen en zo de lijst afwerken. We hopen de werkzaamheden eind januari 2024 afgerond te hebben.

Kunt u ons laten weten waarom het bankje in de Kanaalstraat weggehaald is? Dan wel het weer terug komt?

Antwoord: De bank tegenover het Kruitvat was aangereden en niet meer veilig. We hebben deze weggehaald en veiliggesteld. Vanwege de hoge kosten voor een nieuwe bank hebben wij ervoor gekozen de bank te reviseren. Daarmee proberen we de kosten te beperken en kijken we ook naar een stukje duurzaamheid. We hopen het bankje in week 40/41 terug te plaatsten. Daarna zullen we de overige bankjes in de Kanaalstraat opknappen.