De vragen die Partij Souburg Ritthem (PSR) op 15 november 2018 stelde over de politiezorg in het havengebied Vlissingen – Oost zijn op 12 december schriftelijk beantwoord. Tijdens de besluitenraad van 20 december heeft PSR aangegeven om dit onderwerp tijdens de commissievergadering van januari 2019 te willen bespreken.

Inmiddels is ons duidelijk geworden dat het “Haventeam” van de Politie Zeeland – West Brabant per 01 januari 2019 is verhuisd! Het team werkt nu vanuit het bureau in Vlissingen.

Onze artikel 34 vragen hoeven wij in deze memo niet te herhalen.

Er vind zware criminaliteit plaats in de havens! In een tijd van toenemende criminaliteit (o.a. drugstransporten en vervoer van illegale migranten) in de havens, blijft de fractie van Partij Souburg Ritthem (PSR) van mening dat het een ongewenste ontwikkeling is dat de Politie niet meer direct in het havengebied gevestigd is.

Ook de goede samenwerking met de partners in het havengebied, zoals de Douane, de Landelijke eenheid, de Koninklijke Marechaussee en het bedrijfsleven komt door mogelijk verminderde Politie-inzet in het gedrang. Deze verminderde Politie – inzet zou veroorzaakt kunnen worden door de inzet van deze politiefunctionarissen in het reguliere politiewerk.

Precies zoals nu ook gebeurt met de ons toegewezen wijkagenten. De wijkagenten worden namelijk op zeer regelmatige basis ingezet voor de “noodhulp diensten” en nachtdiensten in de gemeente Vlissingen en zelfs ook op heel Walcheren.

Tijdens het raadsbezoek aan de Politie (in 2018) werd door de teamchef heel duidelijk aangegeven dat er problemen zijn om de dienstroosters te vullen en dat daardoor onvermijdelijk wijkagenten ingezet worden om de roosterproblemen op te lossen. Volgens PSR bestaat het gevaar dat ook de agenten van de Havenpolitie ingezet gaan worden voor het oplossen van de roosterproblemen. Gevolg is dus minder structureel beschikbaar personeel voor de diensten in de havens. Wij blijven ook zorgen hebben over de aanrijtijden vanaf het bureau Vlissingen naar de havengebieden.

Op voorhand hebben wij de volgende aanvullende vragen:

Klopt het dat op 01 januari 2019 de Havenpolitie daadwerkelijk is verplaatst naar het Politiebureau in Vlissingen? Ja, dat klopt

Zo ja, is dit dan het bureau aan de Breestraat in de stad (zoals de PZC op zaterdag 05 januari meldde) of het bureau van de Waterpolitie aan de Piet Heinkade? Het politiebureau aan de Breestraat.

Klopt het dat agenten van de Havenpolitie ook ingezet gaan worden voor de “reguliere” een “noodhulpdiensten” (surveillance in de gemeente Vlissingen)? Nee dat klopt niet.

Als het antwoord op vraag 3 “ja” is, hoe kan men dan toch de sterkte van de Havenpolitie garanderen? Zie antwoord onder vraag 3.

Klopt het dat de teamchef Walcheren de leidinggevende van deze agenten wordt of behouden de havenagenten een eigen teamchef? Het haventeam heeft een eigen teamchef.

Als de teamchef Walcheren de nieuwe leidinggevende wordt, klopt het dan dat hij “vrij” over deze agenten kan beschikken? Het haventeam is formatief onderdeel van de DROS (dienst Regionale & Operationele Samenwerking).

Het Sloegebied (Vlissingen Oost – Borsele West) ligt in de gemeente Vlissingen en de gemeente Borsele. Is de burgemeester en ook de raad van de gemeente Borsele op de hoogte van deze organisatie-ontwikkeling bij de Havenpolitie? De politie heeft het bestuur van de gemeente Borsele geïnformeerd.

De onderschepping van drugs in de havens haalt volgens PSR niet altijd de pers. Hoeveel drugsvondsten en hoeveel drugs zijn er vanaf 01-01-2018 tot heden gedaan in de havens in de gemeenten Vlissingen en Borsele samen? De opsporing van drugs en afhandeling van vondsten van drugs zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de nationale politie en de douane. Over opsporing en resultaten daarvan wordt met de groots mogelijke terughoudendheid door politie en douane gecommuniceerd, zeker als er onderzoeken lopen naar aanleiding van vondsten. In de havendriehoek worden de burgemeesters hierover nader geïnformeerd, maar dit is geen informatie die doorgeleid kan worden aan de gemeenteraad.

Hoe vaak en hoeveel illegale migranten zijn er in de periode 01-01-2018 tot heden aangetroffen in de havens in de gemeenten Vlissingen en Borsele samen?

Deze vraag is beantwoord door de Koninklijke marechaussee [Kmar]. De Kmar oefent de grensbewakingstaak uit in de zeehavengebieden in de gemeenten Vlissingen en Borsele. Vanuit de vraagstelling wordt opgemaakt dat gedoeld wordt op de zogenaamde inklimproblematiek waarbij middels controle of melding gerelateerd op meldingen wordt geacteerd op met als doelstelling migratiecriminaliteit op te sporen en te doen stoppen. In de periode januari 2018 tot op heden zijn er een vijftal inklimincidenten voorgevallen. Inhoudelijk kunnen wij hier geen verdere details over verstrekken. In deze zaken betreft het een incident gerelateerd aan mensensmokkel, waarvan veelal sprake is bij het inklimmen met als doel de grens illegaal te passeren. Het opsporingsonderzoek wordt hierbij door de KMar geleid. In geval van illegaal verblijf binnen de grenzen van Nederland betreft dit een toezichttaak welke is weggelegd bij de AVIM van de Nationale Politie. De samenwerking tussen deze afdelingen de KMar is goed.