Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Uw inleidingZaterdag 26 mei 2018 werd de AD misdaadmeter gepubliceerd met de resultaten over het jaar 2017. (Bron: https://www.ad.nl/misdaadmeter) Wat blijkt: we zijn gestegen op de ranglijst van plaats 113 naar plaats 65! Maar laat dit nu net een lijst zijn waar je niet graag op nummer 1 staat! Dat is namelijk Amsterdam en daarmee de minst veilige stad van Nederland. De meest veilige stad is Woudrichem, met plaats 384.

Vraag 1Welke ambitie heeft het college met betrekking tot de positie van de gemeente Vlissingen op de AD Misdaadmeter? Op welke plaatsen wilt u staan in de AD misdaadmeter van 2019, 2020, 2021 en 2022?

Ons antwoordDe ambitie met betrekking tot veiligheid wordt niet afgemeten aan de hand van de stand op de AD misdaadmeter. De ambities worden verwoord in het 4 jaarlijkse integrale veiligheidsbeleid (IVB). Er wordt in 2018 een nieuw beleid voor 2019 - 2022 voorbereid.

Vraag 2Deelt het college de mening van de SGP dat dit bericht een mooie aanleiding is om de ambitie voor onze gemeente uit te spreken, vast te leggen met daarbij een concreet plan van aanpak om deze ambitie te realiseren?

Ons antwoordHet concrete plan is het IVB van de gemeente Vlissingen met het daarbij behorende jaarlijkse uitvoeringsprogramma.

Vraag 3Zo ja; wanneer kunnen we het raadsvoorstel verwachten waarin het college, samen met de andere betrokken partijen (politie enz.) een presentatie over de plannen geeft?

Ons antwoordHet raadsvoorstel staat in het najaar op de agenda en zal in een jaarlijks terugkerende veiligheidsavond aan de raad worden aangeboden.

Vraag 4 De gemeente Vlissingen is wat de SGP betreft een mooie, pluriforme gemeente met allerlei achtergronden, opvattingen en andere verschillen. Maar wat de SGP opviel tijdens de verkiezingscampagne is dat er in ieder geval één uniforme mening is over de veiligheid in onze gemeente: Die moet veiliger! Burgers voelen zich onveilig in onze stad en de SGP vindt dat dit zo snel mogelijk moet veranderen! Herkent het college het gevoel van onveiligheid van de burger?

Ons antwoord Gezien de uitkomsten van het LEMON onderzoek en de monitor sociaal domein, waarin de inwoners gevraagd worden naar de beleving van leefbaarheid en veiligheid kan het college niet meegaan in een “algemeen gevoel van onveiligheid” bij onze inwoners. Het onderzoek geeft aan dat het veiligheidsgevoel gewaardeerd wordt met een 8.1. Dat ontslaat ons uiteraard niet van de verplichting om te blijven werken aan de veiligheid van- en het veiligheidsgevoel van de inwoners in Vlissingen.

Vraag 5 Gaat het college zich hard maken voor meer agenten, meer wijkagenten en meer boa’s? Delen zij de mening van de SGP dat capaciteitsgebrek inzake veiligheid geen enkel excuus kan en mag zijn?

Ons antwoord De regioburgemeesters hebben recent namens de burgemeesters uit de zuidelijke provincies, bij de minister aangedrongen op een nieuwe en betere capaciteitsverdeling voor de politieteams uit de provincies Zeeland, Brabant en Limburg. De beschikbare capaciteit is voor nu een gegeven, waarbinnen we het werk naar beste kunnen dienen uit te voeren.

Vraag 6

De politie streeft er naar om per 5000 inwoners 1 wijkagent te hebben (https://www.politie.nl/themas/wijkagent.html). Onze gemeente heeft volgens dat streefgetal plm. 8 wijkagenten. Hoeveel fte aan wijkagenten zijn er op dit moment in de gemeente Vlissingen? Is het college met de SGP van mening dat, wanneer dit aantal niet gehaald wordt, er z.s.m. meer wijkagenten aangesteld moeten worden voor onze gemeente? En wat voor acties zijn daar voor nodig?

Ons antwoord Er zijn op dit moment voor de gemeente Vlissingen 4 geografische wijkagenten en 4 thematische wijkagenten actief.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Vlissingen,

de secretaris, de burgemeester,

mr. drs. ing. M. van Vliet,  drs. A.R.B. van den Tillaar

Recent in het nieuws!

https://www.rd.nl/vandaag/politiek/politie-krijgt-er-1100-agenten-bij-1.1494571