Artikel 34-vragen “last onder dwangsom voor drugs-straatdealers”

Geacht college,

 In navolging van Ermelo grijpt een toenemend aantal gemeenten naar een nieuw middel tegen straathandel, dat het strafrecht omzeilt: de last onder dwangsom, opgelegd door de burgemeester.

 Een last onder dwangsom is een soort waarschuwing: de burgemeester legt een boete op aan een dealer, maar het bedrag wordt niet direct geïnd. Dat gebeurt pas als iemand opnieuw betrapt wordt op straathandel. De aanpak staat los van de strafrechtelijke vervolging van een betrapte dealer en past in een trend dat gemeenten naar bestuursrechtelijke middelen grijpen om drugsoverlast tegen te gaan.

Omdat Ermelo en Putten in 2017 de eerste gemeenten waren die overgingen op de last onder dwangsom voor straatdealers, wordt het de “Veluwse Methode” genoemd.

De hoogte van de dwangsom kan verschillen per gemeente, veelal tussen de 2500 en 5000 euro. Het idee is dat de straatdealer door de boete die boven zijn/haar hoofd hangt zich wel twee keer bedenkt voor dat hij/zij de drugs weer op straat komt verhandelen.

De rechtbank in Gelderland heeft geoordeeld (toen een dealer, na voor de tweede keer te zijn betrapt, via de rechter probeerde om onder de sanctie uit te komen) dat de gemeente bevoegd is om een straatdealer een dwangsom op te leggen. Daarmee heeft deze methode de rechterlijke toets doorstaan.

De politie in Oost-Nederland bemerkt dat door de methode van last onder dwangsom verschillende jonge drugsdealers uit de scene stappen en dat de dwangsom door sommige dealers wordt gevreesd. 

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

Is het college bekend met de “Veluwse Methode”, de last onder dwangsom voor drugs-straatdealers? Heeft het college in beeld op welke plaatsen in de Gemeente Vlissingen straat-drugsdealers actief zijn en hoeveel en welke drugs wordt verhandeld? Hoeveel straatdealers zijn er in de Gemeente Vlissingen betrapt gedurende het afgelopen jaar? Wordt de last onder dwangsom voor drugs-straatdealers gehanteerd in de Gemeente Vlissingen? Zo ja, hoeveel keer heeft de burgemeester een last onder dwangsom opgelegd en hoeveel zijn er daadwerkelijk geïnd? Zo nee, waarom niet? Welke bestuursrechtelijke maatregelen worden momenteel tegen straathandel in drugs genomen en hebben deze blijvend effect? Is het college, met de SGP, van mening dat een last onder dwangsom de straatdealer blijvend demotiveert om opnieuw op straat te gaan dealen en dat deze methode mogelijk effectiever is dan bijvoorbeeld een tijdelijk gebieds-/straatverbod? Is het college met de SGP eens dat een last onder dwangsom voor een betrapte straatdealer ook als steun in de rug werkt voor het handhavende werk van onze BOA’s en de politie? Is het college ter wille om de last onder dwangsom voor drugs-straatdealers in de Gemeente Vlissingen in te voeren? De SGP beseft dat als de Gemeente Vlissingen de Veluwse Methode invoert dit een waterbed-effect kan geven (dealers gaan vrolijk verder dealen in een naburige gemeente). Is het college ter wille om de last onder dwangsom voor drugs-straatdealers (uiteraard na goed overleg) samen met de gemeenten op Walcheren of desnoods met alle Zeeuwse gemeenten in te voeren en hierin het voortouw te nemen? 

Wij zien uw antwoorden op onze vragen tegemoet. 

Met vriendelijke groet, 

Fractie SGP

Lilian Janse-van der Weele

Cor TrompBerichtgeving in het RD  /r/8f16d284bb832fad50825d9d4a294a68?url=http%3A%2F%2Fwww.vlissingen.sgp.nl%2Factueel%2Fvragen-over-dwangsom-voor-drugs-straatdealers%2F11062&id=5f9db4b2942815d15abbf304ed0b78c3d8a1ab67

 Idem in de PZC/r/8f16d284bb832fad50825d9d4a294a68?url=http%3A%2F%2Fwww.vlissingen.sgp.nl%2Factueel%2Fvragen-over-dwangsom-voor-drugs-straatdealers%2F11062&id=5f9db4b2942815d15abbf304ed0b78c3d8a1ab67