Tijdens de raad van 9 november behandelde de raad de begroting voor 2024. De begroting van 2024 is sluitend, met een kleine plus van rond 400.000 euro. Ook de komende jaren is de begroting sluitend, met mogelijk een klein tekort in 2026. Maar beleidsmatig vindt D66 het een koude douche voor Vught. Constructieve voorstellen van D66 werden afgewezen of hebben we aangehouden om opnieuw in stemming te brengen. Dit met uitzondering van het Taalhuis. Op initiatief van D66 komt er met raadsbrede steun structureel fors meer geld om de laaggeletterdheid tegen te gaan.

D66 is blij met het extra geld voor bomen, waarbij uitvoering wordt gegeven aan onze eerder aangenomen motie. Ook is het goed dat versneld onveilige verkeerssituaties worden aangepakt. De omgevingswet – een grote uitdaging voor de komende jaren – wordt goed voorbereid. Ook de financiële kengetallen, zoals solvabiliteit, laten een beter cijfer zien dan we afgelopen jaren. Maar wel nemen de risico’s jaar op jaar toe. Van 6,6 miljoen in 2019 tot bijna 10 miljoen nu. Dat kunnen we aan maar dat lijkt geen goed teken.

“Maar dan stopt ons enthousiasme en slaat het om in teleurstelling. De begroting gaat meer dan over geld alleen. Het gaat om doen, het gaat om daadkracht, het gaat om dingen verbeteren, het gaat om dingen realiseren in het algemeen belang. Dat waar wij als D66 altijd voor gaan en blijven gaan. Maar er als het aan het college ligt gebeurt er ook volgend jaar niet veel.” aldus fractievoorzitter Dion Meuwissen

Vertraging en vervreemding

“Bijna een jaar na de uitspraak van de raad van state blijft het college rustig door begroten met het oorspronkelijke, vernietigde plan voor de N65. Er ligt geen grondslag meer voor deze begrotingsposten voor N65. Ook het hebben van een taskforce is dat niet. Dat is de zaak op de lange baan schuiven. De discussie dient hier in deze raad plaats te vinden en niet binnen een taskforce en het wordt hoog tijd.” Ook op cultuur is er sprake van een toenemende vervreemding van de realiteit. “Het college gooit de luiken dicht voor het bestuur van de Speeldoos en het culturele veld ligt er knock-out bij nadat al eerder hun visie was getorpedeerd. Dat is een vorm van afbraakbeleid, samen met De Speeldoos gaat zo ook de Vughtse cultuur ten onder. Dit moet anders.” aldus Meuwissen.

“Een vele tonnen kostend onderzoek moet bewijzen dat het Vught past om een van de grootste basisscholen van Noord-Brabant neer te zetten. Wij hopen vurig dat de uitkomst is dat we dit niet moeten doen. Dat de school pas op zijn vroegst in 2028 in gebruik kan worden genomen is iets om je voor te schamen. Een hele schoolgeneratie in noodlokalen.”

Het college kondigt aan het ruimtegebrek in het Kwartier het komend jaar al op te lossen. Hoe dit gaat gebeuren wordt uit de begroting niet duidelijk. Ook de participatie website WijinVught.nl wordt steeds onoverzichtelijker. Inwoners betrekken staat ogenschijnlijk stil.

Ogen dicht voor N65

Tijdens de raadsvergadering diende D66 vijf voorstellen in. Samen met de andere oppositiepartijen dienden we motie om de maximumsnelheid op de N65 binnen de kom te verlagen naar 50 km per uur. Er bleek geen meerderheid in de raad om direct stappen te nemen om de luchtkwaliteit, veiligheid en geluidsoverlast van de N65 te verminderen, en wellicht vrachtverkeer te ontmoedigen over de N65 te rijden. We hebben de motie aangehouden, zodat we hier op korte termijn weer over in debat kunnen, zodra de ingestelde ‘taskforce’ met haar bevindingen komt.

Startersleningen nog niet van start

Verder dienden wij een motie in om versneld te beginnen met startersleningen. Het college zegde toe hier begin 2024 op terug te komen en we hebben ook deze de motie aangehouden, in afwachting hiervan. Dit betekent dat we de motie op korte termijn opnieuw in stemming kunnen brengen. Tijdens het raadsdebat beet de VVD ons toe ‘te pronken met andermans veren’. Zij hadden immers in juli het initiatief genomen tot de unaniem aangenomen motie om de startersleningen te gaan herintroduceren. Dat een half jaar later aan de motie, die onder meer vroeg voor de begrotingsbehandeling met een concreet voorstel te komen, nog geen invulling is gegeven en dat we hier aandacht voor vroegen, doet er blijkbaar niet toe.

Verduurzaming stokt

Ons voorstel om de plaatsing van zonnepanelen op daken van bedrijven te versnellen werd weggestemd. De plannen in de begroting zijn teleurstellend, echter de coalitie vond dit prima, want er is nu eenmaal sprake van ‘netcongestie’ en daarom wachten ze liever af. Een andere motie van de SP, D66 en PvdA-GL om ook op overdekkingen van bijvoorbeeld parkeerplaatsen zonnepanelen te plaatsen werd aangehouden, zodat we hier op korte termijn weer op terug kunnen komen. Tot nu toe heeft de gemeente geen enkele significante inspanning geleverd, het blijft bij schoorvoetende verduurzaming van gemeentelijke gebouwen. Inwoners en bedrijven worden nauwelijks gestimuleerd.

Meer middelen voor aanpak laaggeletterdheid

Ten aanzien van de aanpak van laaggeletterdheid vindt D66 dat met de huidige, zeer beperkte financiering, die bovendien niet een vast budget heeft, onvoldoende vooruitgang kan worden geboekt. Volgens cijfers zijn er tussen 2000 en 3000 inwoners die in meer of mindere mate hier in hun dagelijks leven last van hebben. Hoewel ook het coalitieakkoord spreekt van een structureel budget voor het Taalhuis lukte het niet om al in 2024 de middelen fors te verhogen. Ons voorstel om bij de kadernota (2025-2028) structureel meer geld in te zetten vond wel brede steun.

Stoom en kokend water

Voorafgaand aan de begroting werd de tussentijdse rapportage (de ‘burap’) besproken. “2023 moest in het teken staan van een nieuw bestuursakkoord, met een versnelling op het gebied van verschillende beleidsterreinen, bijvoorbeeld wonen. Waar hebben we deze versnelling terug kunnen zien?”, vroeg D66-raadslid Pieter van de Meerakker zich af. “Wat zijn de wapenfeiten? Of is het het verhogen van de prijzen voor betaalbare woningen met 14%? Verschillende fracties hadden forse kritiek op de voortgang bij de ontwikkeling van Reinier van Arkel. Waar is de beloofde versnelling op dit dossier? En het feit dat in laatste weken van dit jaar ineens met stoom en kokend water besluiten genomen moeten worden over voor Vught belangrijke onderwerpen. Een daadkrachtig college had dossiers als de Speeldoos, de N65, het Kwartier en het zon- en windbeleid niet op dit laatste moment aan laten komen. Ze had consistent beleid met visie gevoerd in plaats van de raad overspoeld met complexe besluiten in een tijdsbestek van 6 weken.”

Begroting 2024: financieel op orde maar ademt stilstand

https://vught.d66.nl/2023/11/begroting-2024-financieel-op-orde-maar-ademt-stilstand/

U kunt deze video niet bekijken, omdat u cookies van YouTube niet heeft geaccepteerd. Verander uw instellingen om de video alsnog te bekijken.

 

The post Begroting 2024: financieel op orde maar ademt stilstand appeared first on D66 Vught.